Hlavní obsah

Dejte si na auto netopýra a máte parkovacího asistenta, radí motokutilové

Komerční článek..

Fanoušek motokutilského serveru zlatyrucicky.cz používá netopýra místo parkovacího asistenta na zadní část vozidla. S jeho pomocí určuje, jak daleko je od překážky. Pozoruhodný nápad se teď díky reportáži Přemka Podlahy šíří internetem.

Článek

Netopýři šíří ultrazvukové vlny, ty se odrážejí od překážek a vrací zpět netopýrovi. Podle intervalu, ve kterém se signál vrátí, pozná netopýr, zda je ve směru letu překážka. Toho využívá fanoušek projektu www.zlatyrucicky.cz.

Netopýr se přichytí drápky k zádi auta a k netopýrovi umístí snímač ultrazvuku. Ten přenáší ultrazvukový signál od netopýra na monitor v kabině vozu. Jak se vůz blíží překážce, křivka na monitoru se zahušťuje. Lze tak poznat, když za vámi při parkování nemáte žádné místo.

Občanský spolek za lepší automobily (OSLA) si nápadu všiml a vyslal za kutilem dokumentační tým. Reportáž, ve které Přemek Podlaha představuje autora vynálezu, je teď předmětem debaty, kam až lze zajít při vylepšování vozidel.

Milovníci přírody sledují vše s rozpaky, veřejnost však projekt přijímá s nadšením. Svědčí o tom na 9000 fanoušků, které má OSLA na OSLA na Facebooku. Netopýří zlepšovák je pouze jeden z mnoha, které motokutilové představili. A tak si teď každý může třeba podomácku vyrobit také zařízení pro samodohušťování pneumatiky, mechanický omezovač rychlosti nebo třeba hlídání mrtvého úhlu zrcátek.

Výběr článků

Načítám