Hlavní obsah

Sardinie - Karibik Evropy

Novinky, Exim Tours

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílé pláže, průzračné zátoky, křemenný písek a moře barvy smaragdů - a přece nejste v Karibiku! Jen v „Karibiku Evropy“ - takový název se vžil pro italskou Sardinii, po Sicílii druhý největší ostrov Středozemního moře.

Článek

Přímý charterový let z pražské Ruzyně trvá pouhé dvě hodiny - a jste mezi Apeninským poloostrovem, francouzskou Korsikou a africkým Tuniskem. V létě tu panují až tropická horka, slunce a teplého moře má Sardinie dosyta i v říjnu.

Vůně rozmarýny, levandule a myrty, které zde rostou, se line i z místních kuchyní. Vedle špičkového pěstování olivovníků je symbolem ostrova pivoňka. Ovcí je tu dvakrát více než 1,6 miliónu obyvatel. Doma jsou tu také plameňáci, spatřit můžete i  endemického bílého oslíka. Na Sardinii je nádherné potápění – třeba u některé z kouzelných zátok s plážemi ukrytými u vápencových skalisek. Úžasné korály objevíte i při výletě k souostroví La Maddalena.

Smaragdová riviéra - Costa Smeralda na členitém severním pobřeží je vyhlášenou oblastí luxusního turismu a jedno z nejkrásnějších pobřeží v Evropě.  Na 50 km pláží ústí do přístavu Porto Cervos, kde kotví nejvíce mohutných jachet z celého Středomoří a sídlí obchody nejdražších světových značek. Dovolenou tu tráví celebrity a nejvlivnější světové osobnosti. Hotelová střediska, která nechybí v nabídce naší největší cestovní kanceláře Exim Tours, nabízejí vše od golfu, welness, přes dětské atrakce, treky do hor, k vodopádům, jeskyním a soutěskám.

Uvidíte nuranghy – zbytky kamenných věží, za nimiž Sardové před 3 tisíci lety odolávali nájezdům nepřátel. Na Sardinii se jezdí také za skvělým jídlem – především z darů moře (langustu tady dělají neopakovatelně). Jen tady pečou rozmarýnový chléb carasau, tak tenký, že se mu říká carta da musica - „notový papír“. Spolu se sýrem pecorino  je  opravdovou delikatesou.Také víno, šperk s polodrahokamem, nebo ručně vyrobený prsten či nůž může být krásným dárkem ze Sardinie.

Ceny v eurech se podobají pevninské Itálii, sever Sardinie je dražší. Při nákupech, v bankách apod. je třeba počítat s delší polední přestávkou. Siesta je sice španělský vynález, ale zejména na jihu Itálie zdomácněl. Při zapůjčení auta je třeba počítat s tím, že asfaltové silnice nenadále přecházejí v polní cesty. Jako pro každý ostrov i zde však platí, že nikdo doopravdy zabloudit nemůže.

Kdo ochutnal tento ostrov s vůní myrty, touží se sem vracet. Už proto je Sardinie od jara v hledáčku zájezdů pro nadcházející letní dovolené. Hodinky si po příletu do hlavního města Cagliari posuňte dopředu o jednu hodinu.

(lab)

Foto archiv Exim Tours 

Výběr článků

Načítám