Hlavní obsah

Go na GO a REGIONTOUR!

Novinky, Asociace cestovních kanceláří České republiky

GO a REGIONTOUR proběhne od 13. do 16. ledna 2011 s řadou zajímavých novinek v expozicích i v doprovodném programu. První dva dny budou především setkáním profesionálů v cestovním ruchu, ale páteční odpoledne a víkend osloví široké spektrum návštěvníků.

Článek

Regiony zblízka

Jubilejní dvacátý ročník veletrhu REGIONTOUR provede návštěvníky po krásných místech a turistických zajímavostech celé České republiky i Slovenska. Po dvou desetiletích podpory incomingu a jeho cílené propagace je naprostá většina potenciálních cílů podrobně popsána a zmapována v turistických materiálech, které budou návštěvníkům k dispozici na každém stánku. Navíc mohou v pavilonu P okusit autentickou atmosféru jednotlivých regionů s jejich typickým folklórem, kuchyní či řemeslnou tradicí. K účasti se přihlásily kraje a největší turistické regiony České republiky, opět nechybí ani vystavovatelé ze Slovenska. K nováčkům ročníku patří Mikroregion Kuřimska, Kúpele Dudince, Muzeum Boskovicka nebo rekreační centrum Sepetná.

REGIONTOUR s aktuálními informacemi pro odborníky

Ve spolupráci s garanty veletrhů, odbornými asociacemi a kraji je připravován doprovodný program, který bude mapovat současnou situaci v cestovním ruchu a reagovat na aktuální problémy. Vedle jedné z nejdůležitějších akcí - Zasedání Rady Asociace krajů ČR, přinese doprovodný program v prvních dvou dnech konání veletrhů zajímavé přednášky, diskuze a prezentace určené především odborným návštěvníkům.

Ve čtvrtek budou v sále P3 zahájeny přednášky České centrály cestovního ruchu CzechTourism, věnované mj. vnímání České republiky evropskými návštěvníky, vyhodnocení kampaně All you need is Prague nebo projektu EDEN, který oceňuje turistické destinace nejvyšší kvality. Na přednášky naváže jednání Celostátního kolegia cestovního ruchu ve velkém sále P1 a tradiční seminář Vysoké školy hotelové v Praze na téma „Vývojové trendy cestovního ruchu“ v sále P3.

Brněnské výstaviště se opět stane místem setkání představitelů českých i slovenských krajů i dalších osob důležitých pro podporu cestovního ruchu v regionech. Svědčí o tom některé již ohlášené aktivity jako třeba slavnostní křest společné publikace čtyř moravských krajů „Morava a Slezsko – cykloprůvodce“. Představitelé těchto čtyř krajů se v úvodní den veletrhu na výstavišti  setkají rovněž se svými slovenskými protějšky z Trnavského, Trenčianského, Bratislavského a Žilinského kraje a společně podepíší dohodu o spolupráci, která mj. umožní další rozvoj Baťova kanálu.

V pátek veletrhy navštíví pražský arcibiskup Dominik Duka, který se zde setká se zástupci profesních svazů. Tématem jejich jednání budou církevní památky.

K veletrhu REGIONTOUR neodmyslitelně patří odborné soutěže. Tou nejprestižnější je Velká cena cestovního ruchu 2010, kterou společně vyhlašují společnost Veletrhy Brno a vydavatelství C.O.T. media. Soutěž se zároveň rozšířila a vedle krajských úřadů, měst a obcí, organizací destinačního managementu, turistických regionů a komerčních subjektů se nově mohly zapojit i cestovní kanceláře. Hodnotí se ve dvou liniích – region a cestovní kancelář. První z nich opět posuzuje odborná porota, která jmenuje vítěze v kategoriích nejlepší jednotná kampaň, nejlepší turistický produkt a nejlepší multimediální prezentace na CD nebo DVD. Cestovní kanceláře hodnotí veřejnost, a to v kategoriích nejlépe přehledná nabídka na webu, nejlepší odborná úroveň pracovníků CK a nejhezčí katalog. Výsledky soutěže Velká cena cestovního ruchu 2010 budou vyhlášeny v pátek 13. ledna na pódiu v pavilonu P.

Samozřejmě nebude chybět ani slavnostní vyhlášení výsledků tří tradičních soutěží pro mladé adepty práce v cestovním ruchu, a to 14. ročníku soutěže o královnu regionů České republiky a Slovenské republiky REGION REGINA 2011,17. ročníku soutěže talentů pro cestovní ruch PROFI GO 2011 a 9. ročníku soutěže mladých odborníků v cestovním ruchu TOP GUIDE junior 2011.

Do pavilonu F na ochutnávky zahraniční dovolené

Proč si nezpříjemnit zimní dny lákavým příslibem cestování za sluncem? A nemusíte jen putovat prstem po mapě nebo prohlížet fotky na internetu, na veletrhu GO lze dovolenkovou atmosféru přímo zažít! Stejně jako na veletrhu REGIONTOUR v pavilonu P, také v sousedním pavilonu F návštěvníky čeká pódiový doprovodný program s prezentacemi zahraničních destinací, promítáním filmů, přednáškami cestovatelů i ukázkami tance a místního folklóru. Navíc se poprvé otevřou rovnou dvě pódia, která spolu budou soupeřit o přízeň návštěvníků.

Vstoupíte –li od pavilonu Z, nejprve narazíte na pódium Asociace cestovních kanceláří. Její komponovaný doprovodný program „Pod křídly ACK ČR“ měl na veletrhu GO premiéru před rokem a letos se do něj zapojilo ještě více subjektů. Po celý čtvrtek a v pátek dopoledne prezentace cestovních kanceláří osloví především provizní prodejce a další odborné návštěvníky. Představí se nové katalogy, zprostředkovatelské servery a rezervační systémy. Páteční odpoledne a víkend se zaměří na konečné zákazníky, kteří budou zváni na různé typy dovolených. Představí se nejen tradiční destinace českých turistů jako Chorvatsko, Řecko či Bulharsko, ale i vzdálenější cíle jako Jižní Amerika, USA či Dominikánská republika. S novinkami slovenské turistické nabídky návštěvníky seznámí přímo Slovenská agentura cestovního ruchu a opět nebude chybět společnost Dutch Masters s pozvánkou na plavby po holandských kanálech.

Vlastní program letos poprvé připravila také Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, jejíž pódium najdete při vstupu od pavilonu V. Také zde se to nejzajímavější odehraje v pátek odpoledne a o víkendu. Španělská centrála cestovního ruchu Turespaňa seznámí s nabídkou určenou speciálně seniorům a s některými Čechy dosud neobjevenými destinacemi, připravena je také soutěž o dárky. Se společností Pangeo tours a jejím hotelbusem virtuálně projedeme Island a  jižní Afriku, zatímco CK Livingstone návštěvníky pozve do národních parků východní Afriky a dalekého Bhútánu. Kyperská centrála cestovního ruchu chystá filmovou prezentaci „Kypr po celý rok“ a s CK Periscope se vydáme do Norska a do nitra Islandu. Na vážnější strunu pak zahraje Občanské sdružení M.O.S.T. s povídáním o nomádech, tibetských dětech v exilu a humanitární pomoci.

V pavilonu F se také poprvé otevře restaurace s nabídkou specialit zahraničních kuchyní, kde budou návštěvníci moci ochutnat jídla z evropských destinací jako Chorvatsko, Itálie, Řecko, Maďarsko nebo Německo.

Atmosféru letní dovolené chtějí navodit také vystavovatelé. Třeba CK Cherry Tour specializovaná na pronájem karavanů v Chorvatsku připravila originální expozici, která návštěvníkům názorně předvede výhody takové dovolené.

Zkrátka inspirací k letošní dovolené na brněnském výstavišti najdete nepřeberně. Pokud se rozhodnete pro konkrétní cíl, můžete vybírat z katalogů předních cestovních kanceláří, které často poskytují i speciální veletržní slevy. K hlavním vystavovatelům 21. ročníku patří mj. Firo Tour, Neckermann, Blue Style, Vítkovice Tours, Pressburg, Atis, Shenko’s, Kovotour Plus, America Tours a další.

Hudba, tanec, ale i tradiční řemesla

Folklórní soubory z Čech i Moravy, cimbálová muzika, šermíři, mažoretky, ale také exotické tanečnice nebo mistři světa v cyklistice a triatlonu. Ti všichni se od čtvrtka do neděle vystřídají na pódiu, které opět vyroste v centru pavilonu P. Z pódia samozřejmě zazní i zajímavé informace. Klub českých turistů zde ve čtvrtek pokřtí Atlas turistických zajímavostí, následuje slavnostní zahájení výstavy „Největší galerie znaků měst a obcí ČR“. V sobotu od 14 hodin se návštěvníci mohou zúčastnit besedy s Ivetou Toušlovou a Josefem Maršálem – tvůrci a moderátory úspěšného televizního pořadu Toulavá kamera. Jihočeské sdružení Pohádkové království v sobotu na pódiu vyhlásí výsledky 14. ročníku soutěže „O nejhezčí turistickou pohlednici České republiky“. To jsou ovšem jen některé z bodů nabitého programu, který v pavilonu P poběží nepřetržitě po celé čtyři  veletržní dny.

V těsném sousedství pódia se návštěvníci navíc mohou seznámit s tradičními řemesly českého a moravského venkova. Poprvé v historii veletrhu REGIONTOUR se přímo v pavilonu otevře řemeslný jarmark se stánky 33 řemeslníků z téměř celé České republiky. A nabídka je to zajímavá jak svým rozsahem, tak formou. K vidění totiž budou nejen hotové produkty tradičních profesí, ale i živý proces jejich výroby.

Znáte Czech Specials?

Projekt propagující českou kuchyni a její regionální speciality se úspěšně rozběhl v roce 2009 a dnes se k němu hlásí již 146 restaurací v celé České republice. Poznáte je podle loga  Czech Specials, které hostům zaručuje, že na jídelním lístku vždycky najdou minimálně jednu národní a jednu regionální specialitu. Důvěrnější seznámení s českou a moravskou gastronomickou tradicí nabídne také veletrh REGIONTOUR.Czech Specials show bude po celé čtyři dny probíhat v rozsáhlém stánku Asociace hotelů a restaurací ČR, který je koncipován jako restaurace s profesionálním zázemím. Vařit se bude třikrát denně a své umění představí skuteční mistři svého oboru.

Galerie znaků: místo do kontejneru na výstavu!

Na veletrhu REGIONTOUR návštěvníky překvapí jedinečná výstava více než 400 znaků měst a obcí, které vytvořili dobrovolníci z celé České republiky z různých odpadových materiálů. Všechny znaky mají rozměr alespoň metr na metr a zavěšené na stojanech či stěnách lemují celý obvod pavilonu P. Organizátorem přehlídky je Agentura Dobrý den Pelhřimov, specialista na veškeré rekordní počiny, takže samozřejmě jde o světový rekord. A dokonce o rekord s velkou rezervou, protože tato akce nejenže co do rozsahu vůbec nemá v České republice srovnání, ale navíc se do vyhrazené části pavilonu P vejde jen menší část z celkem 1025 vyrobených znaků.

Program pro malé cestovatele

Novinkou veletrhu GO je doprovodný program „CK dětský svět“ určený těm nejmenším návštěvníkům. Na děti od tří let v tomto netradičním dětském koutku čekají soutěže a hry zaměřené na cestování, promítání cestopisných filmů i besedy se zajímavými hosty.

Prostor „CK dětský svět“ je rozdělen na jednotlivé světadíly, ve kterých dětí plní různé úkoly a sbírají body do soutěže „Malý cestovatel“. Malí výtvarníci se mohou zapojit také do soutěže „Cesta mých snů“ a namalovat, kam by se nejraději podívali. Každý den budou vyhlášeni nejlepší soutěžící a získají drobné dárky. V dětské anketě „Oblíbené místo na dovolenou“ se navíc dozvíme, kam se chtějí vypravit nejmladší turisté, a toto místo bude na závěr vyhlášeno. Ovšem  největší radost z tohoto netradičního dětského koutku asi budou mít rodiče, kteří tak získají čas ke klidné prohlídce veletržní nabídky.

Zbývá dodat, že „CK dětský svět“ najdete v pavilonu F, vstup bude bezplatný a otevírá se v pátek ve 14 hodin a v sobotu a v neděli již od 10 hodin.

Nabídku okoření fotografie, filmy a besedy

V rámci doprovodného programu veletrhů GO a REGIONTOUR pořádá CK Livingstone již 14. ročník festivalu GO kamera, který je největším cestovatelským setkáním v České i Slovenské republice. Ve čtyřech dnech se v sálech Kongresového centra vystřídají desítky známých osobností, proběhnou zde zajímavé besedy, promítání cestovatelských filmů, výstavy fotografií i publikací. Tématem festivalu GO kamera 2011 jsou ledové extrémy.

Praktické informace pro návštěvníky:

13. – 14. 1.     dny pro odborníky

14. – 16. 1.     dny pro veřejnost (dne 14.1. od 14.00 hod)

Otevírací doba:

10.00 – 18.00 hod

v neděli jen do 16.00 hod

Řadu dalších informací o veletrzích GO a REGIONTOUR 2011 a aktuální verzi jejich doprovodného programu najdete na www.bvv.cz/go

Výběr článků

Načítám