Hlavní obsah

Bioetanol - ekologicky šetrné palivo chutná i neupraveným vozům!

Komerční článekAgroetanol TTD, a.s.

Test časopisu Svět motorů potvrdil, že palivo E85 dělá divy a to i v automobilech, pro které není určeno. E85 dokáže zvýšit výkon až o 20%, spalováním vzniká výrazně méně škodlivých emisí a díky osvobození od spotřební daně je tak levnější než benzín.

Článek

Palivo E85 je směs složená z 85 % z bioetanolu a z 15 % z Naturalu 95. Vyrábí se z domácích rostlinných surovin (obnovitelné zdroje) a jeho spalováním vzniká až o 70 % méně škodlivých emisí. Pro používání paliv s vysokým podílem lihu se již několik let vyrábějí speciálně upravená vozidla, tzv. Flexible Fuel Vehicles (FFV). Můžeme je najít například v nabídce značek Ford, Saab či Volvo. Pozadu nezůstává ani Škoda Auto, která nabízí model Octavia Multifuel. Magazín Svět motoru se však rozhodl vyzkoušet jízdní vlastnosti směsi biolihu a benzínu u běžného, nijak neupravovaného vozu: E85 testoval na 14 let staré Škodě Felicii 1,3 MPI. Výsledky byly tak překvapující, že časopis palivo nazývá „skoro zázrakem“. Nadšení vzbudil výrazně lepší průběh výkonové křivky a nižší obsah škodlivin ve výfukových plynech. Znatelné je i ekonomické hledisko. To vše bez jakéhokoliv poškození testovacího vozidla.

V Evropě se palivo E85 nejvíce používá ve Švédsku, kde je v provozu více než 16 tisíc vozidel FFV a počet čerpacích stanic, kde E85 nabízí, je vyšší než 250. Ve světě si biopaliva získala obrovskou přízeň například v Brazílii či USA. Jejich obliba neustále roste. Dnes je bez větších potíží možné E85 načerpat ve většině zemí střední i západní Evropy.

Výběr článků

Načítám