Hlavní obsah

Obchod s ojetými automobily v České republice je džungle

Novinky, Autocentrum Esa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý den se do České republiky doveze ze zahraničí v průměru 400 ojetých vozidel. Dle statistiky Auto ESA, druhého největšího autobazaru v České republice, je minimálně u 40% z nich upraven stav kilometrů.

Článek

Znamená to, že denně proudí do České republiky téměř 200 vozidel, která mají stočený tachometr. Takové vozidlo se pak v průměru prodá o cca 30.000,-Kč dráže, než je jeho reálná hodnota. Nepoctiví obchodníci s automobily tak denně vydělávají až 6 milionů korun, tedy ročně více než 2 miliardy.

Auto ESA proto zaslala ministrovi dopravy Bártovi Petici s návrhem na úpravu legislativy v této oblasti. Mimo jiné je navrhováno aby účelová manipulace s tachometrem byla kvalifikována jako trestný čin, dále aby byla zakázána jakákoliv výdělečná činnost spojená s úpravou stavu tachometrů a aby byl zapisován stav kilometrů do technického průkazu vozidla při každé změně majitele. Velkou překážkou k dalšímu narůstání podvodů se stočenými kilometry by také mělo být povinné předložení dokladu o stavu tachometru od původního majitele při přihlášení vozidla dovezeného ze zahraničí.

Zástupci Auto ESA se v této věci také zúčastnili Semináře pořádaného poslancem Stanislavem Humlem na půdě Poslanecké sněmovny. Semináře se dále zúčastnili zástupci Ministerstva dopravy, ministerstva vnitra, společnosti Cebia, DEKRA a dalších subjektů, které mají ve své gesci problematiku ojetých vozidel. Na semináři bylo mimo jiné konstatováno, že je připravena legislativní úprava příslušných zákonů. Tato úprava by měla vejít v platnost v první polovině roku 2011.

Výběr článků

Načítám