Hlavní obsah

Nejvíce Čechů si doveze žloutenku z Egypta, Španělska a Slovenska. Zbytečně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco cestovní lékárničku můžete doplnit rychle v rámci jedné návštěvy lékárny, o vhodném očkování na cesty se vyplatí přemýšlet včas. Základním vybavením cestovatele by mělo být očkování proti žloutence typu A a B, to se totiž hodí vždy a všude.

Článek

S cestováním mohou být kromě zážitků a poznávání bohužel spojena i zdravotní rizika. Je dobré je co nejvíce eliminovat ještě před odjezdem a zaměřit se na prevenci.

Na očkování se dostavte minimálně dva týdny předem

Výhodnou investicí do zdraví je z tohoto hlediska očkování proti žloutence typu A a B, které vám poskytne dlouhodobou ochranu nejen na cesty. Účinky očkování kombinovanou vakcínou nastupují po 6 týdnech a většina zdravotních pojišťoven na něj přispívá.

Pokud již nemáte dostatek času, můžete využít alespoň očkování proti žloutence typu A. Když zahájíte očkování minimální dva týdny před odjezdem, budete proti této nemoci chráněni. Druhá, posilující dávka se očkuje mezi 6. a 12. měsícem od zahájení očkování.

Nejčastěji se vyskytuje „áčko“

Její virus může přežívat v podstatě kdekoliv. K nákaze touto nemocí dochází pozřením viru např. v kontaminovaném jídle nebo nápoji. Mnohdy však k přenosu viru stačí, dotknete-li se úst kontaminovanou rukou či příborem. Více na www.zloutenky.cz

Výběr článků

Načítám