Hlavní obsah

Nejkrásnější lodě jsou v Praze!

Novinky, Evropská vodní doprava - Praha s.r.o.

Na romantické vyjížďky po Vltavě vozí obyvatele i návštěvníky Prahy Pražská paroplavební společnost (PPS) téměř jeden a půl století. Primátor František Dittrich ji založil v roce 1865 a tentýž rok vyplul první parník se spokojenými cestujícími.

Článek

Dnes už Vltavou brázdí pouze dva parníky a plavba stojí rozhodně za to. Nejkrásnější lodí je parník, který po této řece dostal své jméno – Vltava a letos slaví 70 let. K narozeninám se mu dostalo kompletní rekonstrukce, která mu vrátila původní krásu. Nádherný parní stroj zůstal, ale pod kotlem už se netopí uhlím. I Vltava totiž musí dodržovat nejpřísnější ekologické limity, které si Pražská paroplavba stanovila pro svůj projekt ekologického přístaviště na Kampě.

Nyní totiž mohou v přístavišti PPS na Kampě přistávat jen lodě, které zatěžují historické centrum  minimálními zplodinami a hlukem. Celá flotila se představí poslední srpnovou sobotu v rámci oslav 145. výročí první plavby, kterou PPS právě v tento den v roce 1865 uskutečnila.

„Tradice Pražské paroplavby nás zavazuje co nejlépe sloužit městu, jeho obyvatelům i návštěvníkům,“ říká ředitel PPS Dušan Sahula. To se určitě daří a projížďka na jejích lodích stojí za to. Další informace a jízdní řády najdete na www.paroplavba.cz.

Výběr článků

Načítám