Hlavní obsah

S penězi to ještě moc neumíme

Novinky, Československá obchodní banka, a.s.

„Češi při investování prostě nejsou velcí hráči, ale opatrní šachisté,“ říká generální ředitel ČSOB Investiční společnosti Jan Barta.

Článek

Zatímco loni krize „vyhnala“ z fondů 10 miliard korun, letos za první čtvrtletí trhy vrátily 16 miliard. Důvěra investorů se vrátila. „Češi nejsou velcí hráči, ale spíše opatrní šachisté,“ říká v rozhovoru generální ředitel ČSOB IS Jan Barta.

Proč se říká o Češích, že jsou při správě svých peněz konzervativní?

Protože jsou. Je to dáno finanční kulturou trhu, která je orientovaná na tradiční produkty. Je to dáno i mentalitou – Češi prostě nejsou hráči, ale opatrní šachisté. Působí tu i malé zkušenosti s investováním do fondů a vzpomínky na „divoká“ 90. léta, kdy nefungovala regulace kapitálových trhů. To vše způsobilo, že to s penězi ještě moc neumíme. Zatímco u nás drobní investoři stále preferují krátkodobé méně rizikové investice, v západní Evropě naopak vyhledávají ty dlouhodobější, občas i s vyšším rizikem, ovšem se zajímavějším výnosem.

Do jakých fondů by podle vás měli vložit své peníze ti zkušenější investoři?

Například do profilových fondů, které jsou šité na míru konkrétnímu typu klienta podle citlivosti

na riziko a požadovaného zhodnocení. Dlouhodobější fondy, jako jsou Dynamický fond nebo Růstový fond, sice mohou procházet určitými výkyvy hodnot, ale na konci investičního období mohou přinést vyšší zhodnocení.

Výběr článků

Načítám