Hlavní obsah

Chléb vydržel čerstvý i 14 dní? Hloupost!

Novinky, UNITED BAKERIES a.s.

Je chléb v posledních dvaceti letech kvalitnější než v minulosti? Nebo je to naopak? Jak to vypadá s čerstvostí chleba – proč ten dnešní nevydrží 14 dní čerstvý, jak tomu dříve bývalo? Na naše otázky odpovídala pekařská legenda z Uničova Jan Staněk.

Článek

„Když jsem byl mladý, styděl jsem se za to, že jsem pekař. Dnes jsem na to hrdý,“ říká důchodce Jan Staněk. Díky 45letým zkušenostem může posoudit rozdíl mezi dnešním a dřívějším chlebem a tvrdí: „Ten současný je lepší!“

Dnes celou výrobu chleba řídí počítače. „Nové technologie usnadňují práci, zajišťují přesnost při dávkování surovin, řízení teploty a podobně,“ tvrdí Staněk. „Naše babičky chléb skladovaly v komoře i 14 dnů. Myslím, že takový nevzhledný a zavadlý starý chléb by dnes nikdo nejedl!“

Výrazně se zlepšila kvalita surovin. „Za socialismu se vozily plesnivé hrozinky, mezi nimiž byly i kameny a bobky. Pro pekaře je důležitá kvalita mouky a ta byla vždy kolísavá. K jejímu zlepšení se dnes používají přípravky, které jsme dříve neměli,“ vysvětluje pekař.

V zodpovědně řízených pekárnách, jako jsou např. ty ve skupině United Bakeries, je dnes zákonem absolutní hygiena, denní kontrola surovin a přísné dodržování postupů.  Co říci závěrem? Snad že nikdy v minulosti nebyla na trhu tak pestrá škála druhů chleba. Tak si je hleďme pořádně vychutnat!

Výběr článků

Načítám