Hlavní obsah

Medvědi na Slovensku zaútočili na stánkaře

Prodejce lesních plodů měl štěstí, že si přicházející šelmy všiml včas.

Článek

VEĽKÁ LOMNICA - Počet případů, kdy medvědi proniknou mimo svá přirozená teritoria, je opět vyšší. Na Slovensku včera odpoledne dva medvědi hnědí téměř napadli trhovce Jozefa T. (56), když ve svém stánku u cesty nedaleko Popradu prodával nasbírané lesní plody. Řekl, že v momentě, kdy spatřil dva statné medvědy vycházet z lesa přímo k jeho stánku, vzal nohy na ramena a běžel se ukrýt do "krčmy" v nejbližší obci. Když se ráno přišel podívat na svůj byznys, našel stánek mírně poničený a bez jediné jahody nebo maliny. Přibyly akorát dva páchnoucí odkazy.

Názor pana Jozefa na medvědy je přesto neutrální. "Samozřejmě přišli, protože jsem prodával lesní jahody a maliny. Teď, když jsou medvědi přemnoženi, je jídla v lese málo, tak si prostě jen přišli pro to, co bylo vždycky jejich. Když jsem je z dálky viděl, byli dokonce docela roztomilí, ale před měsícem můj soused nedopadl tak dobře - už je sice ze špitálu doma, ale jizvy má teda řádné," varuje před medvědí silou tatranský rodák.

Medvěd je na Slovensku chráněné zvíře, a proto je případná pomoc myslivců možná až v případě přímého ohrození lidského života. To už ale může být pozdě. Dva čeští medvědologové, bratři Bedřich a Evžen Procházkovi, proto začali psát blog, na kterém se dozvíte, jak se na Slovensku nedat sežrat medvědem. Jejich rady naleznete na adrese bratrimedvedove.blog.cz.

Výběr článků

Načítám