Hlavní obsah

Češi přicházejí o úroky, jejich peníze zahálí na běžných účtech

Novinky, Československá obchodní banka, a.s.

Krize změnila přístup Čechů ke spoření a donutila je sáhnout i do železných rezerv. Za poslední rok podle statistik ČNB přesunuli z jiných finančních produktů 200 miliard korun na rychle dostupné běžné a spořicí účty.

Článek

Běžné účty nabízejí prakticky nulové zhodnocení. Spořicí účty jsou sice z hlediska úroků výhodnější, ale vyhlašovaná sazba se může kdykoliv změnit. Pokud klient nevyužívá širší spektrum produktů, přichází o zajímavé výnosy. Na možnosti efektivního zhodnocení financí jsme se ptali Pavla Kratochvíla, výkonného manažera segmentu Spoření a Investice ČSOB.

Co byste doporučil lidem, kteří přemýšlejí, jakou formou spořit? Čím by se měli řídit?

Chybou by bylo nechat ležet úspory na běžném účtu. Jako nejlepší řešení se v současné době ukazují termínované vklady a spořicí účty. Zatímco termínované vklady jsou určeny pro dlouhodobější zhodnocení, spořicí účty nabízejí zajímavý výnos v krátkém časovém úseku.

Češi neradi riskují. Existuje způsob, jak bezpečně zhodnotit úspory?

Lidé si často neuvědomují, jakou výhodu představují státní podpora a daňové úlevy. Důležitý je koncept, jehož základem je kombinace penzijního připojištění, životního pojištění, stavebního spoření a investice do podílových fondů.

Výběr článků

Načítám