Hlavní obsah

Nová generace zateplení pro běžné stavby

Zateplení může ušetřit až 70 % energie na vytápění domu. Jak ale naložit se zateplením po 20 nebo 40 letech, až doslouží? Recyklace a likvidace polystyrenu je již dnes velmi náročná a může ekonomickou návratnost zateplení výrazně posunout.

Článek

Utěsnění zateplených staveb navíc komplikuje vlhkostní klima domů a je často příčinou vzniku plísní a dalších komplikací. Všechny handicapy tradiční izolace úspěšně řeší materiál s názvem Ytong Multipor, který představuje skutečný průlom ve vývoji tepelných izolací. Jeho tvarová stálost, vynikající paropropustnost, nehořlavost a jednoduchá aplikace nachází uplatnění všude tam, kde běžné tepelné izolanty nestačí. Ytong Multipor překonává bariéry mezi zděnými prvky a tepelnými izolanty. Investoři proto nemohou počítat s cenou materiálu, která by byla srovnatelná s běžnými zateplováky. Jako každé prémiové a nadstandardní řešení se pohybuje ve vyšší relaci.

 „Vyšší cena odráží i to, že desky mají podstatně delší životnost a jsou odolnější vůči mechanickému poškození, než je tomu u tradičních izolantů,“ vysvětluje Ivana Havlíčková, vedoucí marketingu výrobce pórobetonu Ytong. „Ytong Multipor má nejen delší trvanlivost, ale je navíc snadno recyklovatelný. Proto si ho i přes vyšší cenu oblíbili například v sousedním Rakousku, kde má nízkoenergetické bydlení letitou tradici a v současné době se zde řeší, kam s vysloužilými zateplováky z polystyrenu,“ vysvětluje Havlíčková. Díky programu Zelená úsporám už se ale čeští investoři na cenu nemusí ohlížet.

Ytong Multipor má nejen delší životnost, je navíc recyklovatelný.

Multipor byl zařazen do seznamu výrobků, na něž mohou investoři získat dotace. Nová státní podpora tak vyšší náklady na zateplení bez kompromisů pokryje a „zázračný“ materiál Ytong Multipor je nyní dostupný i pro běžného stavebníka.

Výběr článků

Načítám