Hlavní obsah

Aktuální nedostatek dárců krve může ohrozit životy pacientů

Komerční článekwww.stansedarcem.cz

Darovaná krev slouží k doplnění objemu krve pacienta při její ztrátě – a je tak často rozhodující pro záchranu pacientova života. Počet bezpříspěvkových dárců krve v Česku však dlouhodobě klesá a noví k odběrům nepřicházejí.

Článek

Nemocnice své zásoby doplňují především krví od bezpříspěvkových dárců. Je alarmující, že počet těchto dárců klesá, do optimálního stavu jich dnes chybí asi 130 000. Ubývá přitom jak evidovaných dárců, tak prvodárců, což naznačuje, že bez razantního řešení se situace nezlepší ani v budoucnu.

Kampaň s cílem propagovat bezpříspěvkové dárcovství krve nyní pod názvem Staň se dárcem krve právě ty! zahajuje Společnost pro transfuzní lékařství ČLS JEP ve spolupráci se značkou Radegast Birell. Každý, kdo daruje krev v nemocnici zapojené do projektu, dostane plechovku nealkoholického piva Radegast Birell.

Proč zrovna Radegast Birell? Po odběru krve je potřeba doplnit nejen tekutiny, ale také živiny. A složení nealkoholického piva Radegast Birell je pro dárce velice příznivé – obsahuje vitaminy, bílkoviny a cukry a také minerály jako draslík, sodík či hořčík. Navíc je vyráběno bez použití nežádoucích chemických látek.

Více informací o dárcovství krve a seznam nemocnic najdete na stránkách www.stansedarcem.cz

Výběr článků

Načítám