Hlavní obsah

Neplatiči povinného ručení zaplatí vysokou pokutu. Už příští rok!

Komerční článek UNIQA pojišťovna, a.s.

Na motoristy bez platného povinného ručení čeká tvrdý postih. Doposud čelili vysoké pokutě řidiči prakticky jen v případě přistižení při policejní kontrole na silnici nebo při nehodě. Od Nového roku však zaplatí také vysokou sankci za každý nepojištěný den provozu svého vozu.

Článek

Dojde k důslednému porovnání údajů z centrálního registru vozidel a údajů o pojištěných vozidlech, které má ve správě Česká kancelář pojistitelů. Data byla sice též doposud porovnávána, ale v příštím roce dojde na tvrdé sankce proti neplatičům nejen na silnici, ale i poprvé k plošnému obeslání výzvou k zaplacení.

Přitom vedle pokuty (nyní činí až 40.000.- korun) zaplatí hříšníci, kteří neprokáží, že jejich registrované vozidlo má řádné povinné ručení, příspěvek do Garančního fondu v řádu desítek až stovek korun za každý den bez pojištění! Činí-li například roční sazba povinného ručení pro běžné osobní auto asi dva až čtyři tisíce korun (podle výše bonusu), neplatič rázem za stejnou dobu bude muset zpětně doplatit 17 až 25 tisíc korun! Tento příspěvek za neplnění zákonné povinnosti ale nenahrazuje pojištění – to bude třeba sjednat a zaplatit zvlášť.

Smyslem tohoto opatření je snížit počet motoristů ignorujících povinné ručení, na které poctiví řidiči doplácí. Pojišťovny totiž přispívají do tzv. Garančního fondu určeného ke krytí nepojištěných škod, nemalými částkami.

Každý nepojištěný motorista, jenž se chce vysoké sankci vyhnout, musí povinné ručení co nejrychleji uzavřít. Je nutné zkontrolovat veškeré doklady o pojištění a zamyslet se, zda někde není zapomenutý moped, vozidlo pro kratší pojíždění nebo převedený vůz po prarodičích. Všechny tyto situace mohou vést k opravdu závažné finanční ztrátě.

Pokud si nejste jisti nebo potřebujete poradit, volejte pro více informací a konkrétní řešení kontaktní linku UNIQA pojišťovny 800 120 020, kde lze pojištění rovnou i uzavřít. Dáváte-li přednost internetovému pojištění, je možné sjednat povinné ručení zde . K tomu potřebujete pouze velký technický průkaz.

Výběr článků

Načítám