Hlavní obsah

Konzumace sladkovodních ryb v ČR zaostává za průměrem Evropské unie

Komerční článek Ministerstvo zemědělství

Zatímco průměrný Evropan sní za rok více než pět kilogramů sladkovodních ryb, v případě občanů ČR je to méně než třetina (přibližně 1,5 kg) a to i přesto, že Česká republika patří k největším producentům sladkovodních ryb v EU.

Článek

Nejen kapr, ale i další ryby z naší produkce končí v kuchyních domácností po celé západní Evropě. Češi však mimo období Vánoc o tyto ryby prakticky nejeví zájem.

Mladší generace sice kladou stále větší důraz na zdravý životní styl, význam rybího masa ve svém jídelníčku ale stále podceňují. Mezi hlavní důvody nízké spotřeby rybího masa u nás patří především stravovací zvyklosti spotřebitelů a úzký sortiment výrobků ze sladkovodních ryb v obchodech. Mnoho lidí také odrazuje vyšší cena rybích produktů, která je však přímo úměrná jejich kvalitě a nutričnímu významu pro lidský organismus.

Oproti vepřovému nebo hovězímu masu jsou sladkovodní ryby daleko lépe stravitelné a jejich kalorická hodnota je poměrně nízká, což ocení především lidé, kteří důsledně dbají o svou postavu a štíhlou linii. Ne nadarmo nás tedy odborníci na výživu nabádají, abychom zařadili ryby do svých jídelníčků minimálně dvakrát týdně.

Související témata:

Výběr článků

Načítám