Hlavní obsah

Zateplení novostaveb: zbytečná investice!

Novinky, Xella CZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za vytápění běžného rodinného domu zaplatíte za 40 let užívání často víc než za jeho výstavbu. Nízkoenergetické domy jsou tedy logicky stále populárnější. Nabízejí navíc zdravější vnitřní prostředí a obejdou se i bez zateplení.

Článek

Zateplování domů je tradičním receptem na snížení spotřeby energie. Při rekonstrukcích starých domů je zateplení polystyrenem nebo minerální vlnou skutečně nezbytným krokem při eliminaci tepelných ztrát domu. U novostaveb se ale může jednat o zbytečně drahé a pracné řešení. Může navíc způsobovat nežádoucí kondenzaci vody v konstrukci a negativně ovlivňovat kvalitu vnitřního klimatu. To je ale v rozporu s filozofií nízkoenergetických domů, které vynikají právě zdravějším a komfortnějším vnitřním prostředím.

Současný trh přitom investorům nabízí mnohem jednodušší řešení pro energeticky úsporné a zároveň zdravé bydlení. Například obvodové stěny z pórobetonu YTONG splňují při tloušťce 375 až 500 mm požadavky na úsporné nebo nízkoenergetické domy i bez zateplení. To samozřejmě představuje značnou finanční úsporu proti zatepleným konstrukcím, nehledě na úsporu času při výstavbě. Nízkoenergetické domy skutečně nemusí být výrazně dražší než domy nehospodárné. Chce to jen dostatečně promyslet celý projekt, volbu materiálů a hlavně pohlídat kvalitu stavebních prací.

Zde http://www,xella.cz/html/czk/cz/vypocitejte-si-naklady-na-provoz.php si můžete sami vyzkoušet, jak nízké účty vás čekají za provoz pórobetonového domu v různých energetických standardech. Najdete zde i ukázky konkrétních domů, včetně jejich spotřeby a nákladů na výstavbu.

Podle údajů EU připadá 40 % z celkové spotřeby energie na provoz budov. Moderní úsporné stavby to mohou zlepšit.

Konstrukce obvodového zdiva z pórobetonu neizoluje jen díky nadstandardním fyzikálním vlastnostem materiálu, ale i díky eliminaci tepelných mostů při přesném zdění na tenkou spáru

Od příštího roku bude pro každou novostavbu včetně rodinných domů povinné zatřídění podle Průkazu energetické náročnosti budov.

Tepelná akumulace pórobetonu garantuje příjemné klima v průběhu celého roku. Interiéry v podkroví se nepřehřívají a šetří energie na klimatizaci prostor.

Výběr článků

Načítám