Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Změna? V inteligenci a poctivosti určitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda Petra Fialy, když ještě byla skupinou politiků, kteří se dohodli, že po vyhraných volbách sestaví kabinet, slíbila, že s ní přijde změna. Je v úřadu měsíc a pár dnů. Lze hodnotit, zdali k změně došlo? Záleží na měřítkách, podle kterých to posuzujete.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Pro sebe jsem určil tři navzájem propojená kritéria. Je to inteligence aktérů, jejich poctivost a také odbornost. Je-li Fialův tým odborně na výši a přesahuje-li v této oblasti předchozí garnituru vedenou Andrejem Babišem, to za měsíc a pár dnů podle mě dost dobře určit nelze. Co se ale týče ostatních dvou měřítek, máme co srovnávat už nyní.

Předem bych chtěl podotknout, že demokracie spočívá mimo jiné v tom, že v politické soutěži jsou zastoupeni pokud možno všichni členové společnosti, tudíž lidé, kteří mají přirozeně různé schopnosti a duševní vlastnosti. To není, jak se říká, nic proti ničemu. Ať už od Boha, nebo kvůli genetické výbavě rodičů jsou mezi námi jedinci inteligentní a inteligenčně plaší, poctivci a podvodníci. A každičký byl měl mít své politické zástupce.

O jednu ze zmíněných kategorií není třeba mít obavy. Její členové mají v politice své prodloužené údy a ty údy to aktivně dokazují. Jako v nedávném rekordně dlouhém mlácení prázdné slámy poslanci ANO a SPD kolem debaty o důvěře Fialově vládě. Dnes se ustavila stínová vláda ANO, která bude tyto klienty obsluhovat. To je správné, tak to má být. Jinak by to nebyla žádná demokracie, což je, jak známo, vláda lidu. Tito jedinci bezpochyby značnou část lidu tvoří.

Deficit zástupců, kterým by se dalo uvěřit, že jsou na vyšší inteligenční a morální úrovni než zmíněná kategorie obyvatel a její politická garnitura, spíše znepokojoval voliče, kteří přivedli k moci současnou vládu. Obstojí před jejich nároky? Nejvíce je dráždily excesy v hnutí STAN. Jenže ty se nakonec zlikvidovaly způsobem, o kterém se za trestně stíhaného Babiše nikomu nemohlo ani zdát.

Věslav Michalik se ministrem Fialovy vlády nestal. STAN vrátí veškeré finanční dary, které obdržel od voleb do dnešního dne od právnických osob. Hnutí se rovněž do budoucna hodlá zcela obejít bez darů od firem. Jan Farský se nakonec pod tlakem veřejného mínění a následně svých spolustraníků vzdá poslaneckého mandátu, aby opozice nemohla posměšně pokřikovat na vládu: „Vidíš třísku v oku bratra svého, ale břevno ve svém nevidíš!“

A co se týče inteligence, poslechněte si Petra Fialu v tomto rozhovoru a porovnejte to s projevy Andreje Babiše. Víc není potřeba.

Reklama

Výběr článků

Načítám