Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Vyprávění blbů. Shakespeare byl jasnovidec

Novinky, Alexandr Mitrofanov

V pondělí na besedě Bezpečná budoucnost s Petrem Kolářem a Petrem Pavlem v pražském Francouzském institutu pověděl generál Pavel, jak se mu přihlásil pán, který mluvil slušně, ale za boha živého nemohl pobrat fakt, že v demokracii lze kritizovat prezidenta. Žije patrně s císařem pánem v hlavě a nikdy jinak.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Je to ale prosté. Nástupem do vážené funkce se nemůže stát gauner respektovanou osobu, břídil profesionálem a blb inteligentem. K funkci si vyslouží úctu jen tehdy, když dokáže, že je úcty hoden. Důkazy podává ve své běžné činnosti na příslušném postu.

Čerstvě se ukázalo – pro spoluobčany ctící demokratickou ústavu –, že si respekt nezaslouží vláda, většina Poslanecké sněmovny ani prezident. Jsou spoluautory dodatečného zdanění církevních restitucí, které Ústavní soud zrušil. Předseda ÚS Pavel Rychetský Deníku N přesně popsal svůj vztah k původnímu zákonu a ke snaze ho zvrátit, kterou podnikly zmíněné státní orgány:

„Tenkrát jsem byl toho názoru, že je zákon protiústavní, a měl jsem disentní stanovisko… Jsem ovšem toho názoru, že do tohoto zákona – byť byl podle mého soudu protiústavní – nelze zasahovat opět protiústavním zákonem. Protiústavnost nelze napravit novou protiústavností… V daném případě je neetická forma a obsah, kterou vláda a parlament zvolily, a navíc je i protiústavní.“

Míra úcty, kterou chová předseda ÚS k prezidentovi, je jasná z těchto řádků:

Míra úcty, kterou chová předseda ÚS k prezidentovi, je jasná z těchto řádků: „Překvapila vás síla těchto vyjádření? Třeba slova mluvčího Jiřího Ovčáčka: ‚Převelice se stydím za předsedu Ústavního soudu.‘ To je poměrně ostré.

Míra úcty, kterou chová předseda ÚS k prezidentovi, je jasná z těchto řádků: „Překvapila vás síla těchto vyjádření? Třeba slova mluvčího Jiřího Ovčáčka: ‚Převelice se stydím za předsedu Ústavního soudu.‘ To je poměrně ostré. Já pana Ovčáčka nikdy nekomentuji.

Míra úcty, kterou chová předseda ÚS k prezidentovi, je jasná z těchto řádků: „Překvapila vás síla těchto vyjádření? Třeba slova mluvčího Jiřího Ovčáčka: ‚Převelice se stydím za předsedu Ústavního soudu.‘ To je poměrně ostré. Já pana Ovčáčka nikdy nekomentuji. A ze strany pana prezidenta?

No toho už vůbec ne.“

Ale třeba máme premiéra, kterého lze respektovat jako vysoce morálního profesionála, který nejen pracuje 18 hodin denně, nýbrž také, aspoň chvilku, jde příkladem v dodržování zákonů? Tak by si to člověk přál...

A vida, nejde to! Premiér totiž nepřímo vyzval k porušení zákona zde. České právo v tomto případě vychází z evropského práva. „Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony,“ se zavázal poslanec Andrej Babiš. „Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony a uvádět je v život,“ se zavázal premiér Babiš. „Její“, to je České republiky.

Jenže co když je premiér ve své funkci profík? Zase vedle. Přečtěte si jeho projev v parlamentu a vyhodnoťte míru odbornosti a jasnost podání zde.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Shakespeare má formulaci: „It is a tale told by an idiot, full of sound and fury, signifying nothing,“ v překladu Josefa Jiřího Kolára: „Jest jak povídka, plná hluku, vzteku, již vypravuje blb, a význam její – nic.“ Shakespeare byl jasnovidec.

Reklama

Výběr článků

Načítám