Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Smíchem a zákonem proti lži a nenávisti

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Máme prvního občana odsouzeného za teroristický útok. Migrant to není, jde o českého sympatizanta SPD a voliče Miloše Zemana zde.

Naštěstí nezůstali po jeho činu mrtví. Ale jen náhodou.

Starosta polského Gdaňsku takové štěstí neměl zde.

Netřeba vysoké školy života, aby člověk postřehl, že pachatelé v obou případech naslouchali politikům šířícím lež a nenávist.

V Polsku jsou v této disciplíně dál než u nás. Minulý čtvrtek jsem ale měl v Očích odkazy na výroky Miloše Zemana, v nichž uvádí jako jeden ze způsobů odstranění politiků ve vysokých funkcích kalašnikov a také říká ruskému autokratovi Vladimiru Putinovi, že novináře je třeba likvidovat.

Můžeme také porovnat výrok polského autokrata Jarosława Kaczyńského, že občané, kteří kritizují jeho stranu PiS, jsou horší kategorií Poláků, a Zemanovo zvolání po druhém zvolení, že občané, kteří nepodporují jeho, mají nárok pouze na to, aby drželi ústa.

Lze si představit, že takto záměrně vyostření jinak přirozených rozdílů ve společnosti vyvolá u nás mimo jiné apel po sjednocení za každou cenu. Podle zásady Co jsme si, to jsme si.

Žulová jednota je ale mýtus, nemůže existovat.

Lidé jsou příliš odlišní ve svých preferencích, ve svém chápání života, politiky, a také svobody jako základu zdravé společnosti. To je zásadní dělicí čára. Někdo se bez svobody dusí, jiný zas skomírá, když má sám rozhodovat o vlastních záležitostech.

Vyhlášení národní jednoty jako fundamentu, který nesmí nikdo narušovat, protože je v tu chvíli cizákem a zrádcem národa, bylo průvodním rysem fašistických společností. Tuto kapitolu lidstvo prožilo naplno ve 20. století jak za Hitlera, tak – o tom se u nás ví méně, nebo vůbec – za pozdního Stalina, který vyzvedl „velký ruský národ“ jako základ SSSR a zahájil represe proti Židům, které naštěstí zastavila jeho smrt.

Žijeme ve společnosti, kde z definice nemůže zavládnout hodnotová shoda. To je normální. Jedna strana ale neváhá vyzývat k násilí ani k němu reálně sáhnout. Jaké prostředky má ta strana, proti které je to namířeno? Vidím dva hlavní.

Jak řekl Mark Twain, lidstvo má jedinou opravdu účinnou zbraň - je jí smích. Sžíravý výsměch slušnočechům a jejich ideovým vůdcům v představení Divadla Rokoko podle hry Davida Drábka Kanibalky: Soumrak samců je mým nejsilnějším uměleckým zážitkem minulých dnů. Vedle smíchu je tam ale i zamyšlení, proč jsou tito lidé takoví.

Druhý prostředek je zákon. Podpisy občanů nejrůznějšího věku, vzdělání a sociálního postavení pod peticí Poslanci a senátoři, zastavte Miloše Zemana stále přibývají zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám