Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pod černou vlajkou puberťáctví

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tyto moje texty vycházejí na Novinkách, proto mě zaujala věta, kterou napsal nově schválený kandidát Pirátů do Senátu Tomáš Tožička: „Jsem rád, že jste se nezalekli útoku na Novinkách, který byl založený na jednom vyhroceném tweetu v diskuzi.“

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Šlo o tohle zde.

Tožička ale v článku dostává hodně místa, aby vysvětlil svou pozici. Takže žádný útok. Říká: „Můžeme tu mít režim, který si vybudujeme, zajistí nám důstojnost, bude humanistický, zajistí rozvoj a nebude ničit planetu.“

Je to pěkná představa, tak jsem se začetl do tajmlajny pirátského kandidáta na Twitteru. Dozvěděl jsem se, že demokracii jsme nedostali od kapitalistického ani žádného jiného establishmentu a že ji vybojovali pracující. Že kdyby demokratické volby měly něco změnit, tak je kapitalisté prostě zruší zde.

Že před třiceti lety jeden průser skončil a druhý začal. Že čeští komouši lezou do zadku kapitalistům i Číňanům. A že lidé s centristickými názory, tedy ti, kteří nejsou vyhroceně nalevo ani vyhroceně napravo, jsou ohrožením demokracie, pokud jsou aktivní ve veřejném životě.

Každý může svobodně hlásat své názory. Tedy za kapitalismu. Za reálného socialismu vybudovaného pracujícími, když se konečně zbavili těch centristů, to neplatilo. Kapitalismus dokáže být bezesporu taky pěkná svině. Je, stejně jako reálný socialismus, dílem lidských bytostí a ty nebývají dokonalé ani takové být většinou nechtějí. Rozdíl je ale podstatný: reálný socialismus svobodu a iniciativu jednotlivce potlačuje, kapitalismus na ní staví.

Mnoho spoluobčanů žije s pocitem, že za zlo ve světě může někdo konkrétní nebo něco konkrétního. Jedni jsou přesvědčeni, že je to soused s větším fárem, druzí viní chemtrails a ilumináty, třetí Kalouska a Sorose, a kandidát Tožička vidí bubáka v kapitalismu. Nestálo by to za řeč, kdyby ho nevzala pod křídla strana, která aspiruje na řízení země.

V kandidátově tajmlajně je plno nadávání na kapitalismus. Ale Piráti existují jako systémová partaj kapitalistické společnosti. V tajmlajně je zároveň jediná zmínka o Putinovi, a to jen proto, že si dovolil něco říci o Gretě Thunbergové. Zato je tam jasný kandidátův postoj: „Těžíme z NATO?!# 😀 Těží z toho leda oficíři a zbrojní průmysl. Jinak vůbec nikdo. Dokonce i ti žoldáci, kteří zbytečně umírají někde v zahraničí, jsou jenom kanónenfutr pro ty výše zmíněné.“ zde.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Piráti chtějí řídit Česko. Česko je členem NATO. Za Piráty kandiduje nepřítel NATO. Nic proti tomu, když někdo, třeba i strana, prochází pubertou a neví, čí je. Ale puberťákům pod černou vlajkou nemá být svěřeno řízení země.

Reklama

Výběr článků

Načítám