Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: O Prezidentu a Mistrovi. Bakalářská práce

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Tématem mé bakalářské práce je „Udělení státního vyznamenání Mistrovi Františku Ringo Čechovi Prezidentem Milošem Zemanem v roce 71 n.l.“. Téma jsem si zvolil jednak pro jeho důležitost, protože je spojeno s Prezidentem Sjednotitelem, a jednak pro význam, který mělo toto vyznamenání na další vývoj umění a zábavy.

Během přípravy své práce jsem měl to štěstí, že mi laskavě poskytl konzultace zpestřené řadou nezaměnitelných postřehů Prof. Dr. Ing. Vratislav Mynář, Ph.D., nositel Řádu prověrky I. stupně. Mnoho unikátních informací jsem čerpal z rozsáhlé monografie Jiřího Ovčáčka Milníky mého Miloše.

Pro úplnost pochopení ducha tehdejší doby jsem požádal o povolení k návštěvě rezervace Nonice, kde jsou pod bdělou ochranou státu shromážděny zbytky kanálů a kaváren. Náklady uhradila Univerzita Prezidenta Cestovatele Václava Klause, za což jí zde děkuji, jmenovitě pak panu rektorovi Martinu Konvičkovi.

Jako součást povinné vysokoškolské výuky jsem již dříve absolvoval poznávací zájezdy ve městě Zemanov (býv. Kolín) a v Mynářovanech (býv. Osvětimany) na Prvním vleku. Pomohlo mi to překonat depresivní zážitek z Nonic a vrátit se k pozitivnímu myšlení, které jsem se snažil uplatnit ve své práci.

Neaspiruji na vědecký objev, nicméně se mi podařilo zjistit, že mnou zvolené téma nikdo dříve nezpracoval a ani jsem neobjevil příslušné poznámky či komentáře v dílech klasiků. Mým cílem bylo objevit průsečík, v němž se v tu chvíli sešly zájmy a hodnoty dvou velikánů tehdejší a následujících dob.

V počáteční fázi se mi nedařilo překonat viditelný nesoulad mezi výkony Mistra FRČ, které mi, s trochou básnické licence, připomínaly sesuv půdy v tropickém pralese, a úsporným, soustředěným, strohým působením Prezidenta MZ. Ve druhé fázi jsem objevil skutečnost, že Mistr byl průkopníkem žánru bublegum. Podobný výraz je obsažen v čítankovém projevu Prezidentově před tehdejším úpadkovým Evropským parlamentem. Můj badatelský cit však napověděl, že Prezident použil modifikovaný tvar bablbam.

Za svůj přínos dějinám politiky a umění ovšem považuji objev, že oba velké muže epochy sblížilo jiné téma. Mistr FRČ se jako výtvarník proslavil především tímto dílem zde. Prezident novátorsky přispěl k utváření slovníku hlav států ve svém dnes již klasickém rozhlasovém rozhovoru zde. Není nutné připomínat, že v současném českém jazyce jsou zrušena všechna označení onoho orgánu kromě dvou kodifikovaných, pocházejících od Mistra a Prezidenta.

Příprava mé práce proběhla v měsících nejedlý 99 až forejt 100 n.l. (2043 až 2044 podle předzemanovského kalendáře). Žádám o posouzení, zdali je její hodnota dostatečná pro poskytnutí příslibu pro výjezd do demokratické ciziny.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám