Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Není Hašek jako Hašek

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Hašek je populární příjmení. Spolu s jedním Haškem se můžeme zeptat: „Kerý Hašek?“

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Tak především Jaroslav, který stvořil Švejka a zviditelnil Česko ve světě. Pak máme Haška Dominátora, který zviditelnil Česko ve světě ještě více. Až tak, že se křičelo Hašek na Hrad!, a on dnes tam doopravdy chce.

Máme i třetího Haška. U něj se Hašek na Hrad! nevolalo. Jemu to ale nevadilo. Vydal se tam sám. Ne přesně na Hrad, ale do Lán. Kul tam pikle spolu s prezidentem Milošem Zemanem a několika stranickými přáteli proti tehdejšímu šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Pak lhal v přímém televizním přenosu tak bravurně, že by se tím mohl živit.

Byl to stejný Hašek Michal, který se nechal zvěčnit s nacionalistickou bojůvkou ruského prezidenta Vladimira Putina známou pod názvem Noční vlci. A o témže Haškovi vyšla před pár dny zpráva, že ho najali jihomoravští politici, aby jim radil s rozdělením místních lázní. Jenže kvůli chybě teď obce finančnímu úřadu musely doplatit 29 milionů korun a hrozí jim pokuta.

To by nebylo nic proti ničemu. Copak je v Česku málo politiků, kteří mají všelijakou minulost a současnost? Jenže jméno Michal Hašek se úplně čerstvě objevilo v souvislosti, která kdekoho překvapila a dokonce rozlítila jeho stranické kolegy. Předseda ČSSD Jan Hamáček totiž Haška protlačil na funkci volebního manažera sociálních demokratů pro podzimní krajské a senátní volby.

A znovu: politické strany jmenují či odvolávají nejrůznější postavy. Proč by tedy měl zrovna Michal Hašek poutat pozornost voličů, kteří třeba o volbě sociální demokracie nikdy neuvažovali? Podle mě tady důvody pro takovou pozornost jsou a na první nástřel uvedu hned dva.

První oblast úvah se pojí s nutností mít v české společnosti demokratickou levicovou stranu, která by byla schopna dostat se do parlamentu a hrát v politickém životě významnou roli. Pro levicově zaměřené voliče může být paradoxem, že kdekterý volič demokratické pravice říká, že existence demokratické levice je naprosto nezbytná pro zdraví společnosti. Ale je to tak.

ČSSD, která do důležité pozice jmenuje zemanofila a putinofila, vyvolává více než oprávněné obavy, že k demokratické levici má stejně daleko jako Noční vlci k Akélovi. Hašek je navíc tak silné dávidlo, že se dělá nevolno i jeho vlastním stranickým kolegům. Takovou stranu demokraté do holportu jen tak nevezmou.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Druhý důvod je Hamáčkovo seppuku. Naděje, že Andreje Babiše konečně zažene do kouta lidštější a schopnější politik s normálními postoji, žuchla po Hamáčkově coming-outu do příkopu. Červený svetr sežrali hašci.

Reklama

Výběr článků

Načítám