Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Náhoda? Nemyslím si

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začínám psát a každou chvíli čekám důležitou zprávu. Zvednou se voliči Andreje Babiše, zorganizují petici proti zlé Evropské komisi, Letná pojme tolik protestujících občanů, kolik jich bylo dvakrát na demonstracích proti Babišovi. Kam se ale poděli příjemci slev, koblih a všichni čaulidi? Kde dlí bezdomovec z Prahy, který dostal od Babiše jako almužničku pětitisícovku?

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Babiš pro vás cedí krev, přijímá z Evropy dotace, maká osmnáct hodin denně, tloustne a zase hubne, polyká homeopatika na křivdu – tak mu sakra pomozte aspoň malým transparentem! To vás ubude, když namalujete na kus látky třeba S Andrejem na věčné časy a nikdy jinak?

Ještě chvíli budu psát a naděje umírá poslední. Třeba se v někom z Babišových voličů hne svědomí a vyrazí na zteč. Jen však obdivný dopis od syna na Václaváku, jak to svého času udělala rodina Klausova, se asi číst nebude. Ale jinak je tady moře příležitostí!

Například lze tvrdit, že audit EK není finální, i když autoři říkají opak. Toho ale bohdá nebude, aby český Babiš cizákům naletěl! Koukněte, jak s nimi vyběhla ta naše autorita zde.

Který smělec si troufne zpochybňovat, že Babiš vždy mluví pravdu? A co má být, že nedávno neříkal pravdu o šéfovi České lékařské komory Milanu Kubkovi? zde. A co má být, že kdysi tvrdil, že nebude kandidovat do Sněmovny; že bude kandidovat z posledního místa; že nechce být premiérem; že neví, kdo je majitelem Čapího hnízda; že… a že ... a že… Tak vzhůru, psanci liberální demokracie, prapor s uzeninou do ruky a hurá do houfu! Kdepak. Mlčí jako dědek z Mrazíka.

Mně se Babiš v minulých dnech vybavil v jiné souvislosti. Víme, že úředníkům v Černošicích, kteří rozhodli o jeho střetu zájmů, vzkázal, že by měli uklízet sníh místo rozhodování. Primátorovi Zdeňku Hřibovi, který mu leží v žaludku, zas adresoval výzvu k úklidu odpadků místo iniciativy primátorů Prahy, Varšavy a Budapešti, kteří se chtějí společně postavit populistickým a protievropským tendencím svých vlád. Samozřejmě včetně Babišovy.

A teď si poslechněte vzkaz, co by měli dělat Češi místo samostatné politiky, od ruského nacionalisty Vladimira Žirinovského (jeho LDSR získala v posledních volbách do Státní dumy 13,14 % hlasů): „Češi ať dělají párky a vaří pivo.“ zde s českými titulky.

Oba politici přišli z dob před rokem 1989. Svědectví tehdejších vysokých funkcionářů KSSS včetně tajemníka politbyra Alexandra Jakovleva, že jeho strana byla společným projektem komunistické strany a KGB, Žirinovskij léta zatvrzele odmítá.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Náhoda? Nemyslím si😛

Reklama

Výběr článků

Načítám