Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Mlýny nadějné v. mlýny reálné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andrej Babiš a další paní, které si nikdo příliš nevšímá, protože není premiérkou, se stali aktéry ukončeného policejního vyšetřování. Návrh, který z tohoto vyšetřování vyplynul, zní takto: Obžalovat oba v kauze údajného padesátimilionového dotačního podvodu týkajícího se výstavby multifunkčního areálu Čapí hnízdo ve středních Čechách.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Kdekdo, zvláště lidé, kteří mají státního babišování plné zuby, může s nadějí říci: Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Jenže Pánbůh, pokud existuje, je pouze vzdálený rentiér, který si sám vybírá, komu a čemu v pozemských peripetiích podá pomocnou ruku. Proto spíše platí lidové moudro: Přičiň se a Pánbůh ti pomůže.

Jak se mohou lidé v tomto konkrétním případě přičinit? Kriminalista Pavel Nevtípil, který kauzu od počátku řešil a který navrhl obžalovat Babiše a zmíněnou paní, podle důvěryhodného zdroje Práva k 31. květnu u policie skončil. Dá se to vyložit i tak, že se přičinil, ale s vědomím, že sám rozhodně není Pánbůh všemohoucí. Proto raději opustil arénu, kde z něj spíše udělají gladiátora proti divé zvěři než matadora proti býkovi.

Věc po policejním vyšetřování dostane k posouzení stejný státní zástupce Jaroslav Šaroch, který ji předtím shodil pod stůl a stíhání Babiše a spol. zastavil. Do kauzy se tehdy vložil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který rozhodl o obnovení stíhání Babiše a té paní. Teď to po navracení spisu k vyřízení vypadá jako remake filmu Na Hromnice o den více, ale je tomu tak pouze na první pohled.

Stále stejní jsou Babiš a státní zástupce Šaroch. A na první pohled je formálně opět přítomen i nejvyšší státní zástupce Zeman. Ale jen formálně. Je v demisi, skončí posledního června a je nepravděpodobné, že by do věci mohl zasáhnout znovu, bude-li Šaroch konzistentní a stíhání opět zastaví.

Takže se ty mlýny klidně mohou zastavit s odůvodněním, že letos příslušný vítr nefouká.

Babiš má na krku nejen věcnou podstatu kauzy Čapí hnízdo, ale také zásluhy o budování dobrého jména České republiky v Evropské unii, kde to dotáhl tak daleko, že se jeho personálními eskapádami opakovaně, coby příkladem podvodníka ve vysoké státní funkci, zabývá Evropský parlament. Jenže vůči EU drží Babiš důsledně linii vyjádřenou v dalším lidovém moudru: Lepší drzé čelo nežli poplužní dvůr.

Jinými slovy máme-li si boží mlýny představovat v nenáboženské podobě příslušných státních a nadstátních institucí, které by měly zjednat spravedlnost, nemusíme se produktů jejich činnosti nikdy dočkat.

Existují jiné, reálnější mlýny? Ano, a mohou je řídit sami voliči. Stačí v říjnu poslat Babiše pryč z vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám