Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Maloburžoazní pilíř a velkobabišárny

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Jeden z nejvtipnějších parodických účtů na Twitteru je jakoby Karel Schwarzenberg. Teď uvedl: „Ministryně Schillerová nám potvrdila, že má pro živnostníky připravených 25 000,-. Dokonce nám je přinesla v obálce ukázat.“

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Je to humor s černým lemem. Podpora vlády malým a středním podnikatelům sice formálně schválena byla, ale dotyční se shodují na tom, že nejde ani o kapku v moři, ale spíše o halíř hozený pánem z kočáru do čepice před žebrákem. Právě TOP 09, spolu s ODS, KDU-ČSL a STAN, se bije za to, aby OSVČ v situaci, kterou vláda sice přímo nezavinila, ale do které existenčně zasáhla svými opatřeními, dokázaly přežít.

Pro malé a střední podnikatele se vžil ve značné části českého obyvatelstva výraz lehkoživkové. Kromě toho část takto naladěného obyvatelstva, která svého času prošla VUMLem, ještě stále dokáže zasvěceně pohovořit o „maloburžoazním pilíři kapitalismu“, kterým pro ně OSVČ jsou. Správně si pamatují, že bolševici nenáviděli malé a střední podnikatele mnohem více než velkokapitalisty.

Majitelé obrovských podniků totiž bolševikům svými přístupy k pracovní síle připravili půdu, na které nebylo nutné mnoho měnit. Jen místo individuálního majitele nastoupila kolektivní Strana zhmotněná v konkrétním tajemníkovi. Zaměstnanci, jak byli v pozici podřízených, kteří musí buď poslouchat, anebo můžou sbalit svých pět švestek a jít o dům dál, tak v té pozici po nástupu nového zřízení zůstali.

Malí a střední podnikatelé naproti tomu z definice museli stát na vlastních nohou. S takovým kontingentem ten socialismus, soudružky a soudruzi, nevybudujete. Jsou zhýčkaní, protože, málo platné, ke své existenci potřebují svobodu.

Souvisí to nějak s postupem Babišovy vlády vůči malým a středním podnikatelům? ANO. Bylo by možné složitě rozebírat Babišovu mentalitu, na které se komunistické poučky podepsaly více než výrazně. Ale proč ztrácet čas, když stačí ocitovat jeho vlastní slova: „Malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl, který tu má tradici. Že pomáháte zakládat inovátorské firmy, to je super, ale je to na prd.“ zde.

Co jsou velkobabišárny pode vzoru Agrofert, bylo dávno popsáno. Co ale může stát na konci vládní almužny pro OSVČ? 1. Krach mnoha živností, malých a středních podniků. 2. Přechod bývalých živnostníků pod státní sociálku. 3. Šance pro velkobabišárny skoupit zkrachovalé podniky. 4. Potlačení svobodomyslných choutek proti vládě velkokapitálu.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

A za poslední: také nedobré časy pro ty, kteří dnes podporují Babiše. Rozezlení lidé, kterým takto zničí život, na samotného velkokapitalistu nedosáhnou. Jeho voliči ale budou blízko jako terč nevybité nenávisti.

Reklama

Výběr článků

Načítám