Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kytky pro Babiše a proroctví českého génia

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

V červenci 2017 oznámil Andrej Babiš, že ho napadlo, aby se snížila DPH na květiny. To „aby je muži ženám častěji kupovali. Já třeba ženám pořád kupuju květiny, když jedu někam na návštěvu,“ sdělil. Pozdější Babišova vláda měla v programovém prohlášení snížení DPH u řezaných květin z 15 na 10 procent v rámci novely zákona o EET. Na rozdíl třeba od vodného a stočného a snížení daně u točeného piva ale květiny z návrhu vypadly. Novela je nyní ve třetím čtení.

A hele: fond Hartenberg, který patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše, kupuje většinový podíl v síti květinářství Flamengo. Její majitel, společnost HFF, se s obratem přes miliardu korun řadí k nejvýznamnějším subjektům na českém trhu s řezanými a pokojovými květinami a doplňkovým sortimentem. Kupuj květinu, posílíš Babiše!

I kvůli těmto čachrům se včera opět – podle organizátorů na 130 místech v ČR – konaly demonstrace proti Babišovi, prezidentu Miloši Zemanovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové, největší pak opět na pražském Staroměstském náměstí. A opět nepřijde z míst, na která vysílají demonstranti své požadavky, žádná odezva kromě Babišovy mantry, že jde o kampaň. Nedá se ani nic jiného očekávat. Proč? To řekl už Karel Čapek.

Není vina tohoto českého génia a proroka, že v zemi, v níž se narodil, se mu věnuje menší pozornost než tam, kde si lépe uvědomují jeho světový význam. Už se to jednou stalo v Rusku zde. A je to tam zas zde.

Možná by demonstrantům na náměstích pomohlo, kdyby si uvědomili, že žijí v době útočících mloků zdaleka nejen v Česku. Ale v Česku zvlášť, tady mloci rovnou demonstrativně berou ztečí Čapkův Památník zde. Nejsou to žádní okupanti z cizí země, nelze v tomto případě tradičně svalovat všechny hříchy na utiskovatele zvenčí. Babiš a Zeman jsou jen inteligentní vykonavatelé vůle těch, koho Čapek vylíčil v podobě mloků, a držitelé vlastních mocenských bonusů. Včetně těch peněz z kupovaných kytek.

Vzhledem k podpoře Babiše a Zemana v populaci nebudou nikdy demonstrace proti nim tak početné, aby s něčím hnuly. Na té včerejší ale zazněl apel na spojení politiků, aby se – budu-li pokračovat v Čapkově symbolice – Andreas Schultze přestal roztahovat. Mimomločí politici ovšem, s výjimkou koalice STAN, TOP 09, zelených a dalších pro evropské volby, jedou úporně po vlastní koleji, protože chtějí být první na pásce jen sami.

Pak nezbývá než říct s Machiavellim: Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám