Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Hezké svátky! V novém roce poznáme, jestli jsme už na dně

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Myslel jsem, že jsme už na dně, ale vypadá to, že ještě ne,“ řekl mi kolega na předvánočním posezení. Měl na mysli společnost. Lidé ale dokážou překvapit. Nemusí se spokojit s dosaženými výsledky.

A že se toho v končícím roce udělalo hodně, to musí přiznat i nejzahořklejší škarohlídi. Máme úžasně výkonnou dvojici nejvyšších ústavních činitelů. Jednoho rozebírají v Evropském parlamentu nikoli coby příklad mladým pionýrům, jak se má uvědomělý premiér chovat. Právě naopak.

Kvůli dalšímu činiteli se schází senátní výbor pro bezpečnost. Předseda výboru Pavel Fischer upozorňuje, že prezident ruskému divákovi říká víc než svým českým občanům a voličům a že ze zkušenosti a ze statistik vidíme, že se prezidentovy výroky začínají stávat součástí ruské propagandy.

Dodává: „Když tady začneme hrát nějaké hry, když prezident provokuje jenom proto, aby získal nějakou mediální nebo jinou pozornost, když premiér musí vysvětlovat konflikt zájmů, který by člověk v jeho roli neměl vysvětlovat, tak svou pozici oslabujeme.“

To si ale nepřipouští většina tázaných v průzkumech veřejného mínění. Zmíněné činitele, zvláště premiéra, podporují. Nejde o naši domácí zvláštnost. Uvedu-li mírně pozměněný citát, bude kdekdo tipovat, že je domácí provenience: „Pověst tajné služby čelí velkým ranám, protože prezident se svými přisluhovači o ní neustále lže.“ Přitom to řekl bývalý šéf FBI James Comey po slyšení před výbory Sněmovny.

Před Vánoci se sluší citovat moudré. Karel Čapek promlouvá z minulosti k dnešku: „Jděte mi k šípku s těmito lidmi dobré vůle! Mají dobrou vůli poslouchat; ale poslouchají kohokoliv. Mají dobrou vůli zpívat s anděly Hosana! a křičet s lidmi Ukřižuj!. Ano, pokoj jim; jim se nic nestane, neboť nic neriskují, ani ne svou čest. Jsou to lidé davu.“ zde.

Studnice aforismů Stanisława Jerzyho Lece je téměř bezedná, tak aspoň tři kusy: „Touhou otroků je trh, kde by si mohli koupit pány.“ „Nejbezpečněji je na dně. Hlouběji nikdo neupadne.“ „Když jsem se ocitl na dně, zaslechl jsem ťukání zespodu.“

Přeji všem čtenářkám a čtenářům hezké svátky! V novém roce pak hodně zdraví. Bude to rok, kdy zjistíme, jestli se dá klesat dál.

Ale končit se má nadějí. Tu vidím ve složení signatářů petice zde, které ukazuje, že nejde o věk, vzdělání nebo profesi, nýbrž o něco, co by věřící nazval boží jiskrou v člověku a já jako ateista pojmenovat neumím.

Když ale petici podepisovala paní Helena Šuranská ze Starého Města, dodala: „Proti zlu je třeba se postavit.“ Tak asi takhle.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám