Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: EU že má uctít osinu ve svém zadku? Kýho výra?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Když odchází mimořádný fotbalista, uspořádá se na jeho počest rozlučkový zápas. Přijedou slavní spoluhráči a další hvězdy. Ocení přínos dotyčného pro kluby, v nichž hrál, a pro fotbal v zemi, kterou reprezentoval. Je to hezká a spravedlivá zvyklost.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

V neděli se ptala moderátorka Partie na Primě premiéra Petra Fialy: „Začíná za půl roku evropské předsednictví naše, ponechá si vaše vláda, pane ministerský předsedo, slib Andrej Babiše, který dal Miloši Zemanovi, že velký summit prezidentů a premiérů Sedmadvacítky bude na Hradě?“ Babiš tedy slíbil Zemanovi, že mu zařídí rozlučku, jako kdyby byl Zeman Tomáš Rosický.

Kýho výra? On se Zeman o Evropskou unii nějak mimořádně zasloužil?

Je pravda, že na rozdíl od svého předchůdce ve funkci hlavy státu Václava Klause vyvěsil nad Pražským hradem evropskou vlajku. Jenže krátce po ruské anexi Krymu Zemanovo evropanství jako na povel skončilo.

Opakoval, že konflikt na východní Ukrajině s ruskou armádou podporovanými a vyzbrojovanými separatisty je jen občanská válka a pouhá chřipka. A přimlouval se za Rusko proti názoru spojenců v EU a na Západě, když říkal, že protiruské sankce za nedávnou anexi Krymu a konflikt na východní Ukrajině jsou překážkou dialogu civilizací. To jsem citoval z podrobného monitoringu Zemanovy činnosti v prezidentském úřadu, který doporučuji každému, kdo si chce osvěžit paměť. Autora, který tam ze soukromých důvodů použil pseudonym, znám osobně a nemám pochyb o jeho novinářské poctivosti.

Dál už Zeman jen přitakával nepřátelům Evropské unie, konkrétně Rusku a Číně. V rozhovoru pro státní televizi čínské komunistické vlády porušující lidská práva řekl, že „jsem přijel do Číny, abych se od Číny učil (…), jak stabilizovat společenský řád“. V roce 2014 nečekaně a bez koordinace s kýmkoli dalším oznámil, že zve do Prahy Vladimira Putina. Ten ovšem nikdy nepřijel. Zeman je pro něj zjevně na jedné straně užitečný idiot, ale na straně druhé je přece jen pod jeho rozlišovací schopnost.

Český prezident však poslušně v květnu 2015 odlétá do Moskvy, kde se slovenským premiérem a kyperským prezidentem jako jediní státníci z EU účastní oslav 70. výročí vítězství SSSR ve válce. Čerstvější Zemanovo chování kolem novičoku a výbuchu ve Vrběticích, kdy nahrával Kremlu, je v čerstvé paměti.

Fiala v neděli diplomaticky odvedl řeč jinam od přímé odpovědi, jestli Babišem slíbenou rozlučku bude chystat. Je to samozřejmě věc českého premiéra a ostatně i Evropské unie, zda na něco takového přistoupí. Nebývá ale obvyklé, když někdo skládá poctu osině ve svém zadku.

Reklama

Výběr článků

Načítám