Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Dobu se snaží pohánět Zimolové

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Čas od času se k této povídce vracím. Možná ji znáte: Skandál v Čechách od sira Arthura Conana Doyla. Vystupuje tam Sherlock Holmes. A je poražen ženou, Irenou Adlerovou.

Jedna věc mě pokaždé rozesmála a druhá naopak přiměla přemýšlet o „starých dobrých časech“. Holmesův klient je, považte, český král (v roce 1891)! A jak ho geniální detektiv tituluje, to je k popukání: „Mám před sebou Wilhelma Gottsreicha Sigismonda z Ormsteinů, velkovévodu z Cassel-Falsteinu a dědičného krále české země.“ Král pochází z Chebu a je ochoten dát Holmesovi kteroukoli ze svých provincií za to, že vyřeší jeho problém.

Ten problém by se dnes zdál leckomu komický. Český král si má brát dceru skandinávského krále a je popelavý hrůzou, že se její rod dozví, jak se kdysi, coby český princ, spustil s operní pěvkyní. To je Irena Adlerová. Corpus delicti tvoří společná fotografie krále a Ireny! „Aha, domácí porno...,“ zamumlá si čtenář bez vazeb na tak dávnou minulost. Kdepak. Jen ti dva ve vší počestnosti na stejném obrázku. Hrůza, volá král, ohrozí to osudy Evropy! Je z dnešního hlediska nějakej divnej.

Nakonec příběh skončí ke všeobecné spokojenosti. Fotografii sice král nezískal, nechala si ji Irena se slibem, že ji nezneužije, ale i tak se uklidnil. Poslechněte proč: „Vím, že Irena Adlerová své slovo nikdy neporuší.“ To byly ty staré dobré časy, kdy i králům stačilo něčí slovo.

My ale žijeme teď. Souběžně s touto povídkou jsem četl rozhovor premiéra Bohuslava Sobotky v sobotním Právu. Světe, div se, našly se styčné body.

Sobotka byl tázán, jak se postaví k tlaku, který na něj vyvíjí jihočeský hejtman Jiří Zimola, který zahájil tažení za zákon o zdanění církevních náhrad, který by znamenal odchod lidovců a konec Sobotkovy vlády. Premiér řekl toto: „Jsem možná ze staré školy, ale snažím se držet slovo a pro mě podaná ruka má pořád význam. Takže ČSSD se bude chovat tak, že bude dodržovat koaliční smlouvu, protože to samé chceme i po našich partnerech.“

Zimola, Michal Hašek, Zdeněk Škromach a Jeroným Tejc svého času v Lánech snovali plán, jak se zbavit Sobotky. Nejdříve lhali, pak už nemohli, nakonec vydali společné prohlášení s těmito slovy: „Jsme připraveni učinit vše pro to, aby byla ČSSD úspěšná v nadcházejících povolebních vyjednáváních a sestavila stabilní a silnou vládu.“

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Kde jsou časy, kdy i král se mohl spolehnout na slovo gentlemana či lady? Asi tam, kde je většina gentlemanů. Dobu se snaží pohánět Zimolové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám