Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Dobré skutky a jejich popírání

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Co dělá v koronakrizi česká vláda lépe než vlády jiných zemí? Některé věci jsou nabíledni. Vývoj nákazy není tak drsný jako v Itálii, Španělsku nebo USA. České ministerstvo zahraničí se v porovnání například s ruskými kolegy zachovalo příkladně vůči občanům, kteří uvízli v cizině.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ruské MZV sice připravilo evakuaci několika desítek tisíc turistů, ale vláda to odmítla s odůvodněním, že tyto občany nemá doma kam dát, protože by museli do státní karantény, na kterou nejsou kapacity.

Příběhy Rusů, na které se vykašlal jejich stát, jsou příšerné, protože zpravidla už nemají peníze ani ubytování, přežívají za hrozných podmínek. Postup vlády byl tak nelidský, že vyvolal v Rusku vlnu kritiky, a nakonec kabinet kývl na to, že občany počínaje dneškem začne nějak dopravovat do jejich nevlídné vlasti. České ministerstvo zahraničí se svým účinným navracením lidí domů je fakt jako z jiného světa.

Česká republika se navíc má stát příkladem za oceánem, jak se uvádí v článku USA Today z Prahy zde. Česko se tady – s výjimkou „blbců, kteří jsou všude“ – líčí jako úžasná země sociálně ukázněných a rozumných lidí, kteří dodržují vládní nařízení o povinném nošení roušek a tím produktivně bojují s virem.

Jsou to dobré skutky. Ještě kdyby je vláda samotná vlastním přičiněním nepopírala. Například se ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v CNN chlubil cizím peřím, když tam byl za českého rouškového hrdinu zde.

Andrej Babiš přišel s tvrzením, že pokud by se kvůli dopadům epidemie koronaviru dostaly klíčové podniky do problémů, mohl by do jejich vedení vstoupit stát. Vyvolalo to velké obavy ekonoma Filipa Matějky, který je členem Ústředního krizového štábu a má názor, že stát by měl pomoci především malým a středním podnikům. Je to ekonomický pohled, pak je tady ještě politická obava: Babiš není důvěryhodný premiér, u kterého existuje jistota, že situaci nezneužije pro zestátnění pod taktovkou autokrata řídícího stát jako firmu.

Ukázkově papalášský byl také přístup příslušníků řídící špičky k plebsu, kterému se neostýchá ukázat v pozici, kdy porušuje své vlastní předpisy, přičemž po lidech pod hrozbou pokut chce, aby je dodržovali zde.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

A časově poslední překvapení: podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly by se lidé v Česku měli koronavirem postupně promořovat. „Když se podaří ošetřit skupiny rizikových osob, tak zbytek by měl být chorobě exponován,“ řekl Prymula v rozhovoru pro DVTV. Tedy obrat o 180 stupňů. Oznámit takto převratné rozhodnutí jen tak mimochodem, to není věc, která důvěru k vládě posílí.

Reklama

Výběr článků

Načítám