Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Zadržte, pánové! Míříme k autokratismu? - Antonín Rašek

Novinky, Antonín Rašek

Když strany na jedno použití, jako byly Věci veřejné, směřovaly do vlády, předvídaví komentátoři varovali, že s nimi může přijít chaos. Ten přišel a přispěl spolu s kauzou Nagyové a tří poslanců i k pádu Nečasovy vlády. Ještě vážnější obavy, spojené navíc s nebezpečím korporativismu a berlusconizaci, se ozvaly při vstupu Babišova hnutí ANO. Už přicházejí. I Andrej Babiš už cítí problémy (Doufám, že nedopadnu jako Gross, sobotní Právo). A dostává se do konfliktů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Antonín Rašek

Článek

Je v podstatě jedno, jestli jablkem sváru je OKD a MUS či pomalá příprava konkrétního zákona a kompenzace za zrušené zdravotnické poplatky. A ani tak nezáleží na tom, zda se konfliktní problém nakonec vyřeší, či ne. Pokud by totiž podobné tendence pokračovaly, stále častěji by mohlo být patrné, že jde o záminku, a ta se vždycky najde. Rozhodující je proto předem hledat příčiny napětí a rozpoznat cíle jednotlivých aktérů.

První možnou příčinou, která se nabízí i z rozhovoru, je hypotéza, že Andrej Babiš jako ministr financí dospěl k poznání, že k řízení státu lze sice efektivně využit podnikatelských řídicích zkušeností, ale stát rozhodně není možné řídit jako podnik. Mezi ekonomickou konkurencí a střetem politických koncepcí a ambicemi jejich subjektů je podstatný rozdíl.

Vypořádat se s finančními problémy a zároveň s politickými konkurenty rozhodně vyžaduje odlišnou strategii. Voliči ministrovi financí brzy mohou připomenout, kde jsou ty stovky miliard, které slíbil ušetřit na společných nákupech a státních zakázkách, když navrhuje schodkový rozpočet, s jakým přicházel předchůdce Miroslav Kalousek. Babiš má pravdu, že výsledky lze očekávat za dva či tři roky, v předvolební kampani však vystupoval, jako by získat nové zdroje bylo jednoduché.

Z toho by měl Andrej Babiš vyvodit, že se prostě musí naučit řídit v těchto nových podmínkách. Jemu se spíše přes dosavadní pravomoci zdá, že jeho rozhodovací prostor je stále nedostatečný. Vadí mu tu pravděpodobně jiné politické subjekty, chtěl by mít na ostatní ministry silnější páky, myslí si, že by byl úspěšnější při autoritativnějším způsobu řízení a z jiného postu. Už na začátku sestavování vlády uvažoval o tom, zda nezůstane jen místopředsedou vlády. Než zjistil, že jeho pravomoci v našem vládním uspořádání by příliš silné nebyly.

Andrejovi Babišovi napomáhá, že mnoho občanů po zkušenosti s neúspěšným vládnutím klasických politických stran nejen tíhne k podobným uskupením, jako jsou ANO a Úsvit, ale dává přednost i autoritativnímu vládnutí.

Když se k tomu připočte, že jeho hnutí stoupají preference, mohl by se domnívat, jak se o tom zmiňují někteří komentátoři, že upevnit své mocenské postavení může novými volbami. Ale zároveň nemůže přehlédnout, že hnát lidi znovu k volbám, aniž by cokoli dokázal, by pro něho mohlo skončit debaklem.

Takže je tu k dispozici známý a při prvním pokusu ztroskotavší protisobotkovský scénář různých kombinací čtveřice aktérů Babiš – Hašek – Hrad – KSČM. Tohle jakkoli reálně organizované uskupení by kromě autokratismu mělo s Babišem i znaky korporativismu a berlusconismu.

V debatě o úloze médií sice můžeme věřit nejen Andrejovi Babišovi, ale hlavně šéfredaktorce Sabině Slonkové, že usiluje o vyváženost obsahu Mf Dnes, ale nikdy objektivně nezabrání tomu, že je-li v tomto deníku někdo kritizován, vždy si bude myslet i bezdůvodně, že za tím jsou Babišovy ambice.

Antonín Rašek

Původní profesí voják, který současně vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor filozofie a historie. Po 21. srpnu 1968 byl z armády propuštěn, rehabilitace se dočkal po listopadu 1989. Stal se civilním náměstkem ministra obrany a ředitelem Institutu pro strategická studia. Spolupracuje se Střediskem bezpečnostní politiky UK. Je autorem devatenácti románů.

Pokud by se některá z variant z typu vládnutí naplnila, logicky bychom se od demokracie vzdalovali. Jejích zastánců je zatím naštěstí víc než těch, kdo by preferovali autokratičtější způsoby vládnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám