Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Vážení poslanci a poslankyně - Alexander Tomský

Novinky, Alexander Tomský

Máte před sebou velmi důležité hlasování, rozhodnete, jakou další újmou projde česká společnost v dnešní epidemii. Budete nuceni posoudit, zdali prodloužit, nebo neprodloužit celonárodní karanténu, čili odhadnout pokud možno realisticky, která volba stanoví menší zlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

Jak jistě po více než dvouměsíční nákaze západní společnosti dobře víte, tento nový, ne zcela prozkoumaný typ viru má své velmi specifické vlastnosti, které způsobily všeobecnou paniku s výjimkou několika asijských zemí a Švédska. V porovnání s virem normální chřipky se šíří 3- až 4násobnou rychlostí a pouze masivní testování a izolace nakažených mohou ohnisko nákazy podstatně omezit.

Na něco takového nemohly být vlády připraveny a tam, kde se nacházela velká koncentrace lidí, zejména starších osob, vypukla epidemie se strašlivou silou (Lombardie, Madrid, Paříž, Londýn, New York) a útěk desetitisíců lidí z postiženého epicentra epidemii rozšířil na venkov.

Státy, jež nemají tak velkou metropolitní oblast a včas se od těch postižených izolovaly, byly zasaženy mnohonásobně méně. V přepočtu na milion obyvatel má Itálie 230 úmrtí, Španělsko 221, Francie 83. Ale Rakousko 18, Německo 13, Česko 4 a celá střední Evropa ještě méně, a to bez ohledu na testování a restrikce, jaké zavedly. Nápadný je rozdíl mezi masivním testováním a připraveností nemocnic na nápor nakažených v Německu a chaotickou opožděnou reakcí středoevropských zemí. A navzdory tomu jsme na tom čtyřikrát lépe.

Poslední tři dny vykazují grafy všech zemí pouze lineární růst, což zcela jistě znamená počátek konce. Epidemiologové a politici, kteří se nechali ovlivnit představou exponenciálního růstu, pomalu a neochotně přiznávají, že nákaza pravděpodobně nedosáhne ani normálního globálního počtu obětí běžné chřipky ročně (300 000 až 500 000). Dnes má Covid-19 na kontě 54 000 osob. Od samého počátku bylo známo, že koronavir až na nepatrné výjimky pouze o několik měsíců až jeden rok urychluje smrt přestárlých a těžce nemocných osob (70+).

Zajímavá je politika vůči pandemii ve Švédsku, kterou vede hlavní epidemiolog státu a denně vysvětluje na grafech, kdo na jakou závažnou nemoc s pouhou přítomností koronaviru zemřel, odmítá zastavit chod státu a společnosti.

Vzhledem k tomu, že vir neohrožuje většinu (průměr věku zemřelých v Lombardii je 79,5), a v situaci, kdy už je nakaženo 20 až 50 procent lidí, často bez příznaků, nemá masové testování žádný smysl, pouze by zbytečně mohlo občany vystrašit, jak dokazují hrátky s čísly v titulcích médií o počtech a procentech „nově nakažených” nebo o „výrazném skoku v počtu mrtvých, nejvyšším od vypuknutí nákazy” v Japonsku. Podíval jsem se na číslo, přibylo 13 a celkový součet od počátku činil 59 osob v zemi, která má 126 milionů obyvatel.

Alexander Tomský

Alexander Tomský je politolog, překladatel a pedagog. Dlouhá léta žil ve Velké Británii.

Po studiích pracoval jako politolog v ústavu Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě.

Po listopadové revoluci se vrátil zpět do Česka a věnoval se překladatelství a publicistice. Vedl nakladatelství Academia a nakladatelství Národního divadla, přednášel na New York University v Praze.

Byl členem strany Realisté, za kterou kandidoval jako jednička v Pardubickém kraji.

Vážení poslanci, dobře zvažte, má-li smysl prodloužit celonárodní karanténu a další umrtvení ekonomiky od 12. do 30. dubna. Každý den navíc znamená psychickou i materiální újmu a bankrot, nezaměstnanost je také velká sociální bolest, působí nemoci a někdy i sebevraždy, a přesto, že všechny důsledky nedokážeme vyhodnotit, měli bychom je vzít v úvahu. Světové hospodářské krizi se nevyhneme, o podporu už požádalo v Británii milion nezaměstnaných a v Americe za dva týdny stoupl počet lidí bez práce o 7 milionů. Obavy z pandemie se ukázaly přemrštěné, zdá se, že obavy z globální ekonomické krize přehnané nejsou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám