Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Trump je Frankenstein republikánů - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tak, jak Donald Trump získává stále víc nominačních hlasů, sílí v Republikánské straně panika. Význační republikáni sepisují petice, bývalý prezidentský kandidát Mitt Romney na Trumpa tvrdě útočí, mluví se dokonce o možném rozkolu ve straně. Republikáni ovšem mají máslo na hlavě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Jak nedávno přiznala v rozhovoru se CNN bývalá republikánská guvernérka New Jersey Christine Todd Whitneyová, Trump je cosi jako Frankenstein republikánů.

Byl politicky stvořen netolerancí a fundamentalismem velké části Republikánské strany v minulých letech.

Kořeny toho, že dnes v republikánských primárkách skóruje vulgární a agresivní demagog, vezoucí se na vlně odporu vůči „establishmentu“, můžeme hledat v nesnášenlivé politice této strany z minulých let. Partaj je už řadu let ve vleku anarchického pravicového hnutí Tea Party, které má k „establishmentu“ stejně pohrdlivý postoj jako Trump.

Slovní výpady některých čelných republikánů, kteří se dnes Trumpa děsí, byly vůči přistěhovalcům, některým menšinám nebo demokratické administrativě neméně agresivní, podpásové a sprosté. A to nemluvíme o vlivné náboženské pravici ve straně, jejíž někteří mluvčí si s Trumpem ani dnes nijak nezadají.

I význačný americký politolog Fareed Zakaria v nedávném komentáři poukázal na to, že za vzestup Trumpa nese zodpovědnost postupná radikalizace strany. Jako jeden z příkladů uvádí podporu čelných republikánů pro Sarah Palinovou, kterou si John McCain, sám spíše středový republikán, vybral jako kandidátku na viceprezidentku před osmi lety.

I legitimizace této političky, která vršila ve svých výbojných projevech nesmysl za nesmyslem a ukazovala základní neznalost zahraniční politiky, vydláždila cestu k nástupu demagoga, jakým je Trump.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Ten sice sám sebe vykresluje jako outsidera, ale ve skutečnosti je jen logickým vyvrcholením fašizujících tendencí v části Republikánské strany. Nestvořil se politicky sám. Stvořila ho strana, která nyní neví, co si s tímto Frankensteinem počít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám