Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Studená obchodní válka - Matěj Široký

Novinky, Matěj Široký

Minulý týden se evropské i americké finanční trhy rozhodly po měsících klidu a skoro nepřetržitého růstu vrátit ke zvýšené volatilitě a velkým poklesům. Tyto poklesy trvaly dva až tři dny, z čehož měli radost hlavně všichni ti, kteří předpovídají blížící se finanční apokalypsu, která bude ve srovnání s rokem 2008 větší.

Matěj Široký

Článek

Trhy se však brzy vzpamatovaly, následoval růst a pak zase pokles, a málokdo si dnes troufne předpovídat, jak na tom budou v dalším týdnu nebo za další měsíce. Co bylo příčinou?

Jednoznačně Donald Trump a jeho pojetí obchodní války s Čínou. Trhy se staly naprosto nevyzpytatelnými. Stejně jako Trump, který jako zkušený obchodní vyjednavač ví, jak obrovská výhoda je být nečitelný. Tuto nepředvídatelnost lze velmi jednoduše pozorovat ve vztahu k severokorejskému vůdci. Jeden týden je nejlepší přítel, následně největší hrozba. Trump touto metodou cukru a biče pomaličku pohybuje svými figurkami na šachovnici. A nejen to. Jeho tweety dnes působí opravdu jako nové zbraně.

Což potvrdil minulý týden na burze. V srpnu ještě dobíhá výsledková sezona, a investoři tak mají možnost vidět, jak na tom skutečně společnosti jsou. Jenomže výsledková sezona byla přerušena právě Trumpem, napřed tím, že dokázal snížit úrokové sazby, a následně pak tím, že od prvního září zavede další cla na čínské zboží dovážené do USA. Trump a jeho tweety tak překonávají klasický tržní kapitalismus. To jen další známka toho, že žijeme ve světě vzdáleném skutečnému stavu věcí. Nikdo totiž neví, zda Trump do prvního září ještě několikrát své rozhodnutí nezmění. Svět možného je dnes silnější než svět skutečného. Navíc svět finanční dnes postrádá jakoukoliv racionalitu a to je důvod, proč dnes existuje tak velké množství komentátorů předpovídajících velkou krizi. Ta zatím nepřichází z jednoho prostého důvodu: nevyplatí se rozhodovat rozumně ve světě, který je iracionální. Ale vraťme se k obchodní válce.

Trump vyvíjí souvislý tlak na americký Fed, aby snížil úrokové sazby. Sám před svým zvolením velmi často Fed kritizoval, že jedná podle politického zadání. Dnes se sám takových zadání dopouští. Trump vysvětluje svoji iniciativu tím, že nízké sazby podpoří ještě víc americkou ekonomiku, která hlavně díky němu šlape velmi dobře. Zde se nachází první „ale“, protože pokud americká ekonomika roste, sazby by měly taktéž růst. Navíc současná výše sazeb je oproti minulým dekádám velmi malá. To, že se sazby musí snižovat, ukazuje, že současná světová ekonomika je

pokřivená.

V Evropě, kde jsou sazby ještě nižší, je situace o to víc horší. Současný růst ve světě je možný jen díky přítoku „levných peněz“. Ekonomiky nerostou reálně, protože by produkovaly nové hodnoty, ale díky dostupnosti půjček a nízkých úroků. Tato skutečnost se odráží i v existenci zombie podniků, které by normálně zkrachovaly, ale díky tomu, že mají nulové náklady na dluh, mohou dál přežívat a dovolit si vyplácet dividendy pro své investory.

Trump si slibuje od snížení sazeb pokles dolaru, který považuje za drahý. Na tom není nic překvapivého, protože Trumpova izolacionistická politika je známa. Navíc levný dolar umožní snižovat dovoz do USA a naopak podporuje vývoz amerického zboží. Tohle přesně Trump sliboval svým voličům. Devalvace dolaru však nemá jen pozitiva, ale i negativa. Díky jeho klesající síle by investoři mohli začít hledat jiné měny, aby dolar nahradili.

Tato situace by velmi nahrála Rusku a Číně, které už dlouho prosazují ve světě dedolarizaci světového obchodu. Právě z tohoto důvodu odpověď Číny byla velmi promyšlená: první devalvace vlastní měny a hrozba, že jsou připravení i nadále svoji měnu oslabovat. Trump bude jen velmi těžko hledat odpověď proti této zbrani. Čínská zbraň je efektivní hlavně díky tomu, že to je Čínská centrální banka, která kurz vůči dolaru stanoví, nikoliv trh. Trump takové možnosti nemá, o kurzu dolaru přímo nerozhoduje. Tak mu zbývá cesta snižování úrokových sazeb a pokles důvěry v dolar ve světě. A zde se ukazuje, že Číňané velmi dobře sledují americké a evropské ekonomy, protože velká část z nich předpovídá, že příští velká krize bude monetární, tzn. ztráta důvěry v používané peníze, které jsou kryté pouze dluhem. Tato skutečnost se ověřila i v praxi, neboť jakmile se začaly trhy propadat, rostla cena zlata a bitcoinu.

Matěj Široký

Narodil se roku 1983 ve Znojmě do lékařské rodiny. Vystudoval průmyslovou školu v Jihlavě a VUT Brno, obor telekomunikace. V roce 2006 odešel do Francie, kde studoval filosofii na pařížské Sorbonně, v Institut de philosophie comparée a v Institut catholique de Paris. Věnuje se přednášení filosofie klasického realismu v privátní sféře ve Francii a v Česku. Spoluzaložil občanské sdružení Přátelé filosofie, které se snaží o popularizaci klasické filosofie a kritického myšlení. Od roku 2012 přispívá do českých médií recenzemi knih a komentáři, týkajícími se francouzské politické a kulturní scény.

Trump a Si Ťin-pching rozehrávají vysokou hru na světové šachovnici. Malé zaváhání nebo neuvážený krok mohou podkopat důvěru v používané měny a spustit tak dlouho očekávanou finanční apokalypsu, která umožní následně začít znovu. Nebo se jako zázrakem oba prezidenti domluví a Trump bude mít velký argument pro svoje znovuzvolení. Nejen že odvrátil apokalypsu, ale ještě srazil na kolena Čínu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám