Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Stateční - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

StarDance kolem zveřejnění finální verze auditu ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše rozválcoval pražský magistrát v netradiční soutěžní trojici Piráti - Praha sobě - Spojené síly pro Prahu. Nenechme si ten estetický zážitek kazit pouhým faktem, že auditní zpráva je již neoficiálně venku.

Josef Koukal

Článek

Vždy je osvěžující, když na jinak celkem nudné politické pódium vstoupí velké téma typu občanské statečnosti a otevřenosti ve smyslu hesla Čelem k masám! Piráti patří v poslanecké sněmovně k té části opozice, která od začátku vyzývala vládu, ať neotálí se zveřejněním auditu, protože tím jen poťouchle kryje svého předsedu. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová se přidržela slova confidential, jímž je dokument zaslaný do Česka opatřen a dokument vypustit odmítla.

Ve stejné situaci se záhy ocitli samotní Piráti, když coby jedné z dotčených stran doručila Evropská komise text také na pražský magistrát. V takové chvíli by měla opozice zaržát a celé znění angličtina neangličtina pověsit někam na web, ať si každý udělá vlastní obrázek. Nastala pomlka. Ve čtvrtek ráno se sešla rada hlavního města a ačkoli je tvořena koalicí odhodlaných (pod Spojenými silami se skrývá TOP 09, STAN a KDU-ČSL), dospěla k závěru, že máme-li být odvážní, musíme se nejprve zeptat v Bruselu, zda můžeme. Hledejme pět rozdílů oproti přístupu vlády.

Na tiskové konferenci, kterou vedení Prahy vzápětí uspořádalo, zaznělo pár neupřímných akordů, když se ukázalo, že většina radních v rámci otevřenosti nedostala audit ani k přečtení a k dispozici měla pouze průvodní dopis. Týkalo se to mimo jiné Hany Kordové Marvanové (za STAN), která má na starost oblast legislativy a médiím se následně svěřila, že s dalším tutláním zprávy Evropské komise osobně nesouhlasí. Kdo dokument naopak četl a vyslovil se proti okamžitému zveřejnění, je pirátský radní pro transparentnost Adam Zábranský, který ocitoval jen vybrané pasáže.

V celé věci proti sobě stojí dva principy: ochrana osobních informací plus evropských úředních pravidel a veřejný zájem společnosti znát podstatná podezření, která se týkají vrcholného politika. Převažuje buď jedno nebo druhé. To, co řešila včera městská rada, musela v minulosti stejně složitě zvažovat mimo jiné i mnohá tolik proklínaná média.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Magistrát nejenže značně rozmělnil proklamace ohledně statečnosti stran, jež jsou na jeho vedení účastny. Zároveň přilil olej do ohně debaty, zda takto stmelená koalice je vůbec schopna řídit hlavní město.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha zatím audit o Babišovi nezveřejní

Primátor Hřib zatím audit Evropské komise ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) nezveřejní. Praze to doporučili advokáti. Pokud by ke zveřejnění došlo...

Výběr článků

Načítám