Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Prezident a tři muži ve člunu - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolené prezidenta Miloše Zemana mají v posledních letech zvláštní půvab. Není sice úplně jasné, proč Hrad oficiálně oznamuje, že Zeman je na dovolené, když je na ní v podstatě permanentně od svého znovuzvolení, jisté ale je, že právě v době, kdy na takzvané dovolené pobývá, je kolem něj obvykle rušno.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Není tomu jinak ani letos. Na dovolenou se odebral v době, kdy byla oznámena pravomocná rozhodnutí soudů, že porušil zákon, když odmítl jmenovat několik jemu nemilých osobností z akademické sféry profesory. A během jeho dovolené též začala běžet sedmidenní lhůta, v níž by se stát na základě pravomocného soudního rozhodnutí měl prostřednictvím ministerstva financí omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky za to, že Zeman lhal, když prohlásil, že Peroutka napsal článek „Hitler je gentleman.“

Načasování výše zmíněných soudních rozhodnutí nebylo v režii Hradu, ale Zeman se každopádně vždy sám snaží, aby se na něj ani na dovolené úplně nezapomnělo. Vloni dokonce rozehrál největší polistopadovou ústavní krizi, když odmítal odvolat Antonína Staňka z postu ministra kultury a pak jmenovat na jeho místo Michala Šmardu.

Letos obě vládní strany prezidentovi takovou zábavu nenaservírovaly, musel si tedy vystačit s málem. Kupříkladu s prohlášením svého mluvčího, že se nebude vyjadřovat k situaci v Bělorusku, protože je na dovolené.

Spoustu lidí taková nejapná výmluva naštvala, což je přesně, co Zeman zamýšlel. A snad aby bylo jasné, jak málo si z mínění veřejnosti dělá, z jeho dovolené k nám doputoval snímek, na němž vidíme na hladině rybníka člun, v němž se snad dá rozpoznat hlava ležícího prezidenta. Je tažen jiným člunem, v němž úporně pádlují tři muži. Nejspíš prezidentova ochranka.

Prezident Zeman provětral na Vysočině svůj Challenger 300

Domácí

Tento snímek je výborným vyjádřením současného stavu českého prezidentství. Nemá smysl se Zemanovi posmívat kvůli jeho zdravotnímu stavu, který už mu evidentně znemožňuje i pádlovat. Zarážející je, že nikoho v sérii prezidentských přešlapů už ani neznepokojuje, že pokud jsou pádlující muži členy ochranky, za peníze daňových poplatníků zajišťují prezidentovi zábavu.

O jiný druh zábavy se starají i muži v nejbližším prezidentově okolí. Činí se zejména Vratislav Mynář, jehož jméno se v době Zemanovy dovolené začalo skloňovat v souvislosti se žalobou, kterou orgány činné v trestním řízení podaly na šéfa lánské obory Miloše Baláka za zmanipulování stavební zakázky v Lánech.

A Mynářovo jméno též figuruje v textech investigativních novinářů, kteří zjistili, že muž, který odprodal prezidentovi parcelu ke stavbě bungalovu v Lánech, dostal vzápětí lukrativní zakázku na zpracování dřeva z lánské obory. Vytěžené dřevo z Lán navíc také putovalo podle zjištění novinářů za nejasných okolností do Číny.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Prezident by nám samozřejmě mohl mnohé z těchto podivných obchodů objasnit, jenže na dovolené se letos k ničemu nevyjadřuje. Dokázal se sice setkat s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem, ale ani tam se nejspíš k ničemu nevyjádřil, protože z jednání nebyl téměř žádný obsahový výstup. Přitom třeba na otázku využívání čínských technologií a ruskou hrozbu má Zeman velmi odlišné názory než současná americká administrativa. Někdy je prostě mlčeti zlato.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám