Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Obroda - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Mág nekorektního humoru Woody Allen v roli produkčního zábavného programu nervózně pobíhá zákulisím. Dohání ho asistent se slovy: „Ten skeč nám vyškrtli, prý je nemravný.“

Josef Koukal

Článek

„Jak nemravný?“ táže se šéf.

„Pedofilie. Vadí jim to jméno,“ informuje podřízený.

„Papež není jméno,“ odbývá ho Allen.

Kdyby třiatřicet let starý film Hana a její sestry přišel dnes do české distribuce, možná by se dočkal nějaké té žaloby ze strany místního kléru. Zvlášť v kontextu aktuálních afér, jež katolickou církev zatěžují.

Dominik kardinál Duka žádá omluvu od brněnských divadelníků za uvedení dvou her, které si vypůjčují rekvizity z křesťanské tradice. Cítí se uražen, zasahují prý do jeho vyznání. U soudu prohrál, chce to ale hnát výš.

Nejde o nic nového, kontroverze v minulosti vzbuzovala řada děl, namátkou rocková opera Jesus Christ Superstar nebo montypythonovský filmový opus Život Briana. Když před lety v nedalekém městyse otevírali nově rekonstruovaný kostelík, přijel jej osobně vysvětit Dukův předchůdce Miloslav kardinál Vlk. Kdo čekal proslov na téma příkladné spolupráce státu, obce a farnosti na bohulibém díle, byl zklamán. Větší část kázání věnoval arciprelát varování před návštěvou tehdy čerstvě uvedené mysteriózní detektivky Šifra mistra Leonarda, po jejímž zhlédnutí by snad slabší povahy mohly ochladnout ve víře.

Vedle divadelníků se Duka spolu s biskupy zaměřil na ty, kdo se rozhodli veřejně promluvit o někdejším sexuálním obtěžování ze strany katolických kněží. Neudají-li prý konkrétní jména, hrozí jim stíhání pro podílnictví. Takový postup není vůči obětem zvlášť šetrný.

Divadla se nemusejí omlouvat Dukovi, jemuž inscenace zasáhly do vyznání

Domácí

Připočteme-li nedávný projev Petra Piťhy o nadcházející vládě homosexuálů, nelze si nepovšimnout, že současní strážci ortodoxie nenastavují zbytku společnosti nejvlídnější tvář.

V souvislosti s třicetiletým výročím pádu komunismu se mnoho namluvilo o naplněných a promarněných šancích se zvláštním zaměřením na domácí politiku. Stejná debata delší dobu probíhá i na půdě církve, která za stejnou dobu stačila poztrácet nemalou část svého společenského kreditu. Ten si přinášela podobně jako disent z podzemní činnosti v době nesvobody. Do nové epochy vstupovala s už rozjetým programem Desetiletí duchovní obnovy, který aspiroval na roli protiváhy hmotně pojaté ekonomické transformace. Samotnou sametovou revoluci provázela i euforie z čerstvého svatořečení Anežky České.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Víc, než spiritualitou však církve naplnily veřejný prostor restitučními spory a aférami ohledně vnitřních poměrů v některých společenstvích. Zvenčí to velkou obrodu nepřipomíná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám