Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Milník - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

V druhé větvi kauzy gigantické manipulace veřejných zakázek pro středočeské nemocnice šlo o víc, než kolik měsíců či let trestu přibude na kontě exhejtmana Davida Ratha. Na lavici obžalovaných usedli vedle známého politika a manželů Kottových také zástupci významných firem včetně ředitele největší stavební společnosti Metrostav Pavla Piláta.

Josef Koukal

Článek

A justice stála před důležitým milníkem. Vynese trest i nad podnikem, který pracuje na strategických stavbách a zaměstnává tisíce lidí, pokud se prokáže, že postupoval protiprávně?

Zákon o trestní odpovědnosti právnických osob nabyl účinnosti před osmi lety. Rodil se dlouho a v bolestech, přičemž ambicí navrhovatelů bylo dát policii a soudům do rukou silnou zbraň proti korupci. Tam, kde si firma prokazatelně vybudovala nitky především k zadavatelům veřejných zakázek, by už nemělo být tak snadné obětovat bílého koně z řad zaměstnanců, případně se vymlouvat na rozhodnutí kolektivního orgánu. Státu se tím rozšířila možnost vymoci zpět korupčně odčerpané peníze, firmám může v nejzazším případě hrozit až „trest smrti“, tedy definitivní zánik.

Soud tvrdě potrestal Metrostav: Tři roky se nesmí ucházet o veřejné zakázky

Krimi

Potíž je, že od zavedení trestní odpovědnosti neuvízla v sítu represe vlastně žádná velká ryba. Přitom repertoár činů, za něž lze stíhat přímo podniky, je široký. Nejde jen o úplatky, vydírání, daňové podvody, ale i ničení přírody, poškozování zdrojů atd.

Konstruktiva Branko Pavla Drážďanského, který jako spoluobžalovaný dostal šest let, skončila v likvidaci krátce po vypuknutí aféry, státu nyní připadne, co z ní zbylo. Také společnost ML Compet (žalovaná spolu s dceřinou firmou Aveza, kterou soud zrušil) usilovala před lety o likvidaci, čímž by se trestu vyhnula. Vyměřili jí dvouletou stopku na veřejné zakázky stejně jako firmám Puro-Klima a Hospimed, jimž v první větvi kauzy pomohly neuznané odposlechy. Podniky zaplatí též milionové pokuty. S tresty nakonec odešly všechny firmy i žalovaní manažeři.

Skutečnou velrybou mezi odsouzenými je však Metrostav, podnikající v objemu desítek miliard ročně a zaměstnávající tři tisícovky lidí. Soud sice nevyhověl návrhu státního zástupce odstavit společnost na deset let od veřejných zakázek, i tak budou dopady na podnik vážné. Soudkyně mu nakonec vyměřila tříletou odstávku a desetimilionovou pokutu, firma se bude proti tvrdému trestu odvolávat.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Pokuty pro ústřední trojici kauzy Rath, Kottová, Kott ve výši osmnáct a dvacet milionů korun jdou ruku v ruce s filozofií, že pachatel má v první řadě odčinit škodu. Zdá se, že začíná justici přecházet z úst do rukou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám