Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Konec vlády a proč je v létě léto – Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Noviny jsou plné vládní krize, ale já chtěl napsat něco o létě. O borůvkách, o rybnících. Proč zůstávám nejradši v Čechách v létě. Že to je moje padesáté léto.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Jojo, dostávám se pomalu do třetí fáze věku. 1) mládí, 2) střední věk a 3) „vy dobře vypadáte“. To by tak nevadilo. Horší pro letní beletrii je, že letos mám léto logicky pracovní. Lítám po schůzkách a poradách, rozhoduju to a ono – o víkendech se snažím být mezi lidmi. Letím na Velehrad na pouť křesťanů, teď zase na „pouť“ motorkářů k Havířovu. Je to príma, lidi jsou fajn – ale moc pak nejde psát něco romantického o létě. Chybí ten letní pocit – klidu a odpočinku.

Navíc, marná sláva, lidi už teď až tak nechtějí vědět, co si myslím o AC/DC a rockových festivalech, ale co si myslím o vládě. Co bude, jak to bude.

Nuže, socialisté vládu rozbijí až začátkem září. Můžu se mýlit, nemám o nic lepší informace než kdokoli jiný, kdo českou politiku sleduje. Koneckonců uvidíme dnes večer.

Krize „Staněk–Šmarda“ (nebo Šmerda? – omlouvám se, v životě jsem o tom člověku neslyšel, ani v žádné kulturní ani jiné souvislosti; pana Staňka jsem vždy považoval za nepříliš výrazného věrného kariérního člena ČSSD vymetajícího kdekteré funkce město–kraj–sněmovna) je pro celou věc celkem irelevantní.

Zrovna tak mohla vláda skončit na zvolení pana Semína do jakési té bezvýznamné rady (máme desítky organizací, agentur a fondů, které jsou jakýmsi státem ve státě; bez kontroly). Nebo taky vláda skončí na čemkoli jiném. Je to jak u lidí. Buď je tam někdo jiný, s kým chce ten druhý „vládnout“ a hrozně ho to láká. Nebo je to tak strašné, že už se „vládnout“ nechce a máte všeho dost. Nebo se kdysi měli rádi a fungovali – ale už je to pryč a teď je vytočí každý Semín. (Mimochodem, Michala Semína považuji za slušného a zásadového člověka a nevidím důvod, proč by konzervativní křesťané taky nemohli být zastoupeni v nějaké té státní agentuře, když tam mohou být komunisté, anonisté a kohorty socialistů a lidovců.)

Co je horší – vládní krize, bezvládí, nervozita a vzájemné útoky – často přinesou skokové zhoršení nějakého důležitého aspektu ve společnosti. Před osmi lety v prosinci – poslanci z populistických důvodů zavedli přímou volbu prezidenta – část dnešní vládní krize (prezident má asi tak 1000x silnější mandát veřejnosti než duo Staněk–Šmarda a chová se podle toho) jde za nimi.

Teď se na to některé nesmělé hlasy (předseda ODS Fiala) snaží upozornit, ale vypadají u toho blbě, neb pro přímou volbu prezidenta hlasovali až na 4 čestné výjimky – všichni poslanci ODS. Marek Benda, Bendl, Černochová, Martinů – tam sedí i dneska. Fiala byl jeden z těch zásadových, který pro to nehlasoval – ovšem to byl Radim Fiala – nyní předseda klubu poslanců SPD. Dneska by tedy asi výše zmínění hlasovali proti, pokud se dá věřit novinám, kdežto Radim Fiala by zase naopak patrně hlasoval pro – když je teď v tom klubu „přímé demokracie“.

A to je zhruba česká politika v kostce. Za trochu výhody a pozlátka dnešního dne – zapřít i vlastní matku. Nemyslet si nic a nic vážně. Neřešit žádný vážný problém. Politikařit a nadávat konkurentům. A mazat jim schody.

Z dnešní krize hrozí další podobný populistický krok – „nezávislost Státního zastupitelství“. Rozvrat základního demokratického uspořádání na moc zákonodárnou – výkonnou – a soudní. Přičemž policie, vyšetřování a prokuratura musí být součástí moci výkonné. I dnes by řada velkých „demokratů“ v parlamentu – na „nezávislost justice“ (nikoli na nezávislost soudů) kývla. Pod taktovkou ulice. Zkrátka, když je vládní krize a vybičovaná atmosféra, skuteční demokraté bývají pod tlakem.

Ale takhle se věci veřejné nemají dělat. Některé věci mají trvat a nemají se zpochybňovat. Názory se nemají měnit. Člověk má hájit to, čemu věří. Tak mi v těchto dnech pomáhala četba návrhů programových zásad, co mi lidi posílají. Je to jiný svět, než okolo sebe v parlamentu vidím.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

„Ideologii by v energetice měla nahradit racionalita, fyzika a ekonomická udržitelnost. Fyzika ani racionalita nejsou neekologické.“ Pěkný. Akorát o tom létě jsem nic nenapsal. Tak příště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám