Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Klinika aneb Rozklad státu v přímém přenosu - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Uplynulý týden byly sociální sítě i média zahlceny informacemi o vyklízení objektu „Klinika“ na Žižkově.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Jde o dům patřící Správě železniční dopravní cesty (státní orgán), který několik let nelegálně užívala (a patrně ještě bude užívat) skupina anarchistů, krajní levice a dalších aktivistů.

Hlas lidu v jádru (a správně) nevěřícně kroutí hlavou ve smyslu „Proč tam dávno nenaběhla policie, budovu nevyklidila, nepředala majiteli a sebranku nepozavírala?“ Jenže takhle jednoduché to fakt není. Nejde přitom o to, že policisté budovu v uplynulých letech několikrát vyklidili. Jde o to, že nechápete, v jaké společnosti žijeme.

Je to souboj nové neomarxistické levice o stát a destrukci společnosti. A síly jsou zhruba vyrovnané.

Občanský stát je vůči tomuto rudočernému nebezpečí asi stejně silný jako Výmarská republika proti nebezpečí hnědému. Autorita státu klopotně, přes 4 soudy (sic!) nakonec dochází k tomu, že „vlastnictví je třeba respektovat“. Ale není to schopna vynutit.

Protivníci mezitím drze vyhlašují do médií, že „Majetek nelze fetišizovat a vlastnictví se musí demokratizovat.“

Jejich předchůdci koncem 40. let byli aspoň přímí – chtěli znárodňovat, chtěli majetek boháčům, kapitalistům a reakci sebrat. Vesnické boháče rozkulačit (tedy sedláky vyhnat popřípadě pozavírat). Nová levice pracuje daleko orwellovštějšími verbálními prostředky – vlastnictví bude demokratizovat.

Ale bacha – to říkal na tiskovce nějaký aktivista, který je zároveň redaktorem státního rozhlasu (dle informací na sítích).

Zabránění „fetišizace majetku“ – podporují pražský primátor (Piráti), zástupkyně Čižinského sl. Třeštíková; Pospíšil (za TOPku) sice nevystoupil, má velký majetek a není proto na demokratizaci ještě úplně mentálně nastavený – ale zastoupil ho poslanec Feri. Tedy máme takřka kompletní koalici pražského magistrátu.

V minulosti Kliniku podpořil Andrej Babiš a dokonce hrál roli při jakési provizorní užívací smlouvě, za což byl tehdy levičáckými kruhy adorován.

Kliniku ocenila Nadace Charty svou cenou. Podporují jí Mladí sociální demokraté a asi i staří (tehdejší radní Dolínek jim nabízel jiný objekt k užívání). Zelení a Piráti. Zástupci univerzit, státních médií …

Squattování má jistě i podporu Evropské unie, protože její vedoucí představitelé jsou podobná partička jako Klinika, jen o trochu starší a o dost mazanější.

Takže co teď chcete a čemu se tak divíte? Už chápete toho velícího policistu, že se do akce úplně nežene?

A to ještě žijeme (stejně jako v třicátých letech) v klidné a slovansky mírumilovné české kotlině. Naše „Klinika“ je slabý odvar. Soudy, debilní právnické kličky, trochu toho sepisování petic, demonstrování na střeše, ale ne moc – protože je zima. V Německu či Francii by už létaly zápalné láhve a já bych byl – coby autor dnešního komentáře pod policejní ochranou. U nás půjde jen o skupinovou agresivitu na sociálních sítích.

Ale přece jen uvedu pár didaktických věcí.

1) Sami aktivisté hystericky fetišizují majetek (který navíc není jejich). Přece proč tak vyvádějí, když jde jen o majetek?

2) Aktivisté mají přímé vazby na vlivné politiky, jedou s nimi na jedné lodi. Mají financování ze státního rozpočtu.

3) Za celé 4 roky Kliniky – tam nevybudovali nic. Žádný film, kniha, pracovní místo, báseň, cokoli hodnotného, co by přetrvalo. Jen pár demonstrací, scének, popotahování. Bordel, smrad, posprejované zdi (viděli jste v TV). V médiích mělo největší ohlas, když unikla zpráva, že feministický aktivista vystupující pod ženským jménem Marie Feryna – tam dvě jiné aktivistky znásilnil. Nebo to aspoň jiný „ženský spolek“ takto prezentoval. (Nevím, jak dopadlo vyšetřování či soudy).

4) Představte si, že bych třeba já s nějakou sportovní partičkou (já mám sportovce rád) obsadil nějaký cizí dům s tím, že nejsme zloději a jen tam vybudujeme „autonomní pravicové centrum“. Pochopitelně by to analogicky přitáhlo i nějaké krajně pravicové elementy (přečtěte si některé policejní zprávy o Klinice). Co by se podle Vás dělo? Taky 4 roky nic? Nebo by večer zasáhla policie s vodními děly, samopaly a státní televize by horlivě zabírala ty zadržené, co by měli krátké vlasy, džíny a tričko? A akci by na místě řídil ministr vnitra s policejním prezidentem, aby ochránili demokracii a republiku.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Ale možná by se to vyřešilo v klidu, kdyby tam v 11:10 ve všední den chtěl vstoupit exekutor. To by všichni byli v práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám