Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Je suis… Marine Le Pen - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rovnou řeknu, že mi část politického programu Le Penové není blízká. Ale tady nejde jen o princip „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu vždy hájit vaše právo to říkat“. Tady jde o víc.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Známý francouzský redaktor (máme podobných týpků v ČR taky dost) Jean-Jacques Bourdin přirovnal v roce 2015 stranu Le Penové (Národní frontu) k Islámskému státu. Rozzuřená politička reagovala zveřejněním videí (známe všichni z internetu) brutálního vraždění IS a napsala: „Tohle je Islámský stát“.

Dosud nic převratného. Levičáčtí novináři se občas rozjedou.

Nicméně francouzská justice začala stíhat Le Penovou „za zveřejnění krutostí“ a Evropský parlament ji minulý týden vydal ke stíhání. Hrozí jí, dle agentury Reuters, až tři roky vězení.

Nevěnuji tento článek ztrátě sebezáchovy Evropy. Že to je stejné, jako by chtěla anglická justice v roce 1938 stíhat Winstona Churchilla třeba za zveřejnění brutálních záběrů z Křišťálové noci nebo z koncentračních táborů.

Věnuji článek principu zastupitelské demokracie. Někomu zakazovat kandidovat je základní znak diktatury. Když je zakázána Agrární strana a další pravicové strany (po válce) – přichází diktatura za ani ne tři roky. Tady jsme blízko. A na takovéto zákazy my si tady usilovně připravujeme mentalitu davů. Protože zcela běžně v médiích, ve veřejném prostoru zaplňuje 90 % prostoru a energie, že tenhle by kandidovat neměl, že je špatný. Nikoli, že tento je skvělý kandidát a my ho podporujeme.

Ne?

Hillary Clintonová je obdivuhodná žena, ministryně zahraničí, poctivá, spravedlivá…?? Ale kdeže. To Trump by neměl vůbec kandidovat, protože uráží ženy, muslimy, Mexičany ... Republikánská strana by ho měla zastavit ještě v primárkách. Tohle dominovalo předvolební Americe.

Podobně to máme u nás. Nikoli „Horáček je nový Masaryk (to myslím jako vtip; pozn. pro méně bystré čtenáře), pojďme ho podpořit, lidi“. Nebo co já vím někoho z pravice – senátor Kubera v levicovém kraji vládne desítky let na městě, je vtipný – pojďme mu udělat kampaň, to by byl ideální prezident, lidový…

Ale demokracie právě stojí na takovém principu. Tady stojím a žádám vás o podporu, abych uskutečnil to a to a to. Nikoli tady stojím a Jarda smrdí, lže, není vtipný a bůhvíkde vzal na barák a vůbec nebudeme „patřit do Evropy“, když ho budete volit.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Tenhle jed se pak rozlejzá, přijdou skutečné zákazy a na konci celého procesu přichází diktátor. Pak už jsou volby zase radostné a pozitivní, akorát máte teda už jen jednu kandidátku. A tajnou policii za zadkem. Většině europoslanců to, zdá se, nějak moc nevadí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám