Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Dalík, Rath a nová doba? – Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Dvě čtyřky pojí se od úterý se jménem Marka Dalíka. Jedna znamená počet let, na které byl odsouzen, druhá sumu v miliónech korun, kterou má zaplatit. Obě čísla jsou ale podružná. Mnohem důležitější je morální dopad soudního procesu na veřejnost a politickou sféru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Marek Dalík není první odsouzenou osobou z prostředí vrcholové politiky, tak často propojené se zájmy velkých peněz. Předcházel mu případ Davida Ratha, který dostal trest ve výši sedmi let a jednadvaceti miliónů korun. Před ním bylo také několik vlaštovek. Tito lidé se provinili proti zákonům a světská spravedlnost na ně po právu dosáhla.

Je ale zbytečné škodolibě jásat nad odsouzením těch, kteří jsou možná jen špičkou ledovce. Mnohem důležitější je, zdali si z jejich osudů vezmou poučení lidé, kteří jsou dnes v pokušení snadného výdělku při obchodu s mocí, vlivem a státními prostředky. Pokud se řádně vyšetří kauzy z minulosti a nebudou přibývat další, to je možno označit jako úspěch. Pokud ne, nic se nezměnilo. Důvěra občanů v politiku bude dále otřesena.

S ohledem dopadu na veřejnost platí dvě věci. Za prvé dořešení kauz minulosti a neobjevování se dalších by mohlo motivovat lidi se zájmem o skutečnou službu veřejnosti vstoupit do politiky. Bez předpokladu, že se přidávají ke smečce vlků, se kterými musí výti. Jinak budou muset zapět labutí píseň a sami jít či být odejiti.

Druhý aspekt spočívá ve faktu, že ač byl Dalík odsouzen, podle některých odhadů až čtyřikrát předražené pandury stále máme. Stejně jako jiné výdobytky předražených zakázek. Za ty ovšem by neměl platit občan. Je nesmyslné, aby byli občané přesvědčováni o nutnosti utahování opasků či vzdání se výhod sociálního státu.

Za všechny uveďme případ pražského metra. Za jeho údajné vytunelování také padla žaloba. Ale obyvatelé města se museli smířit s delšími intervaly a zrušením prodlouženého provozu podzemní dráhy. Protože prý nejsou peníze.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

V ideálním případě bude zlatý důl uzavřen, špinavé peníze rozlišovány a dědictví divokého postkomunismu dořešeno. Počkejme si však, zdali se neobjeví kauzy nové. Jako potřebné se jeví především jedno. Občané by se měli zajímat o reálné domácí problémy. Ale dejme si pozor na hon na čarodějnice. Dokud není někdo odsouzen, je nevinný. Od toho je policie a soudy. À propos – zákonem morálku nehradit nelze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám