Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Chráněný účet pomůže ze spirály dluhů - Patrik Nacher

Novinky, Patrik Nacher

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Institut chráněného účtu má dvě základní funkce – předně jde o ochranu zákonem nezabavitelné částky náležící dlužníkům, zároveň (a může to znít paradoxně) omezuje odklánění peněz před věřiteli.

Foto: archiv P. Nachera

Patrik Nacher

Článek

V praxi dojde k narovnání práv a nároků mezi dlužníky a věřiteli. Paralelně s tím se sníží riziko toho, že dlužník spadne ještě hlouběji do dluhové pasti. Pokud vše půjde dobře, novela Občanského soudního řádu umožňující vznik chráněných účtů, začne platit v lednu 2021.

Ano, dluhy se mají platit, nicméně systém, který setrvačností zákonů z minula, dělá z dlužníků ještě větší dlužníky, nepomáhá nikomu – dlužníkům, věřitelům ani státu. Zákony postupně měníme (zákon o spotřebitelském úvěru, několikrát novelizovaný tzv. insolvenční zákon, snížení tarifů u advokátů a exekutorů, energetický zákon, novely exekučního řádu atd.) a tím kultivujeme a narovnáváme toto prostředí.

Aktuálně se ve Sněmovně řeší novela exekučního řádu. V médiích se sice nejvíce píše o tzv. teritorialitě exekutorů, ale myslím, že tam jsou důležitější návrhy, které řeší právě minulost – zastavování marných exekucí, humanizace mobiliárních exekucí, časově limitovaná možnost se zbavit dluhů vůči veřejným institucím zaplacením jistiny či zavedení tzv. chráněného účtu (v této věci se roky angažuje Kateřina Valachová). U něho bych se rád na chvíli zastavil.

Problém desetitisíců lidí

S největšími potížemi se potýkají zejména ti dlužníci, kteří mají více než jednu exekuci u více exekutorů. Jeden jim u zaměstnavatele obstaví mzdu, druhý obstaví účet, na který už v daný moment chodí pouze nezabavitelná částka garantovaná zákonem. Prokázat, že exekutor nemá na peníze nárok, může trvat i několik měsíců. Dlužník se tak ze dne na den ocitá zcela bez prostředků a mnohdy i v existenční nouzi. Většina postižených se uchýlí k další půjčce, což vede k dalšímu zadlužení a tedy k nekonečnému splácení. Takoví dlužníci se pak uchylují do šedé zóny a ve výsledku pak dochází k tomu, že jakékoliv změny zákonů se jich už nedotýkají. Poškozeni jsou pak logicky i věřitelé a stát. Data ukazují, že nejde o marginální situaci. Reálně se tento problém týká desetitisíců lidí.

Správně nastavený chráněný účet může pomoci řešit tento letitý problém tuzemského exekučního byznysu. Pokud novela zákona projde, dlužník si v bance – kde má svůj obstavený účet – zažádá o zřízení nového, chráněného účtu. O jeho existenci bude informován soud i příslušní exekutoři. I pro ně má existence chráněného účtu výhody: mohou nahlédnout do výpisu a zkontrolovat kolik a jaké peníze na účet chodí. To řeší ochranu dlužníků, zároveň se omezí odklánění prostředků z exekuce a poškozování věřitelů. Jak? Institutem chráněného účtu zvyšujeme pravděpodobnost, že dlužník zůstane v systému – on bude mít jistotu, že nepřijde o všechny prostředky a věřiteli se budou postupně vracet jeho peníze. To druhé pak logicky neplatí v momentě, kdy dlužník utíká do šedé zóny.

Za zneužití sankce

Pokud by se dlužník rozhodl na chráněný účet převést i jiné peníze, vystavuje se sankcím. Jejich výše je odstupňována podle konkrétního porušení pravidel. Pokud by si dlužník na účet například poslal peníze z prodeje automobilu, mohl by mu být účet dočasně zablokován. Dalším benefitem chráněného účtu je, že by se cena za jeho vedení neměla lišit od poplatku za vedení běžného účtu v dané finanční instituci. Zatímco dnes jsou poplatky u účtů, na kterých je vedena exekuce, v řádech stokorun měsíčně.

Patrik Nacher

Absolvent vysoké školy Bankovní institut, obor bankovní manažer (2006).

Provozuje několik internetových stránek, z nichž nejznámější  - bankovnipoplatky.com - se od roku 2005 zabývá tématem bank, poplatků a zvyšování finanční samostatnosti a gramotnosti spotřebitelů.

V letech 1996 až 2004 pracoval v různých tiskových a mediálních pozicích. Od roku 2005 se angažuje pro Národní radu osob se zdravotním postižením ČR, aktuálně je mediálním poradcem této organizace.

Vznik chráněného účtu má podporu napříč politickým spektrem, neboť je to jednoduchý a účinný nástroj s reálným pozitivním dopadem na situaci dlužníků a splácející perpetuum mobile. Je to krok, který v konečném důsledku pomůže dlužníkům (a potažmo i seriózním věřitelům) více, než všechny letité debaty o velké revoluci exekucí dohromady.

Reklama

Související články

Exekuce míří k zásadním změnám

Kromě dočasných změn pravidel insolvencí a exekucí kvůli koronavirové pandemii se chystají změny mnohem zásadnější. Konkrétně jde o čistou teritorialitu a to,...

Nacher: Zastavme marné exekuce z prkotin

Zhruba 300 tisíc lidí má na krku exekuce kvůli pár set korunám. Jenže za léta, kdy je nezaplatili, narostla každá taková pokuta do tisíců. Mnozí na to nemají...

Výběr článků

Načítám