Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Amerika po Pyrrhově vítězství - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Nevíme zatím, zda vítězem amerických prezidentských voleb bude Hillary Clintonová nebo Donald Trump, jisté ale je, že vítězem nebudou Spojené státy americké. Ty zůstanou hluboce rozpolcené a poznamenané zhroucením i těch nejzákladnějších norem politické slušnosti. Vítězství ať už Clintonové, nebo Trumpa bude tak nejspíš jen vítězstvím Pyrrhovým.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Vyhraje-li volby jen těsně Hillary Clintonová, lze očekávat, že Donald Trump takovou porážku neunese a bude svoje již dosti zradikalizované voličské jádro utvrzovat v tom, že volby byly zmanipulovány.

Anebo oznámí, že bude s Clintonovou v příštích čtyřech letech bojovat, aby ji mohl znovu vyzvat, což zanechá americkou společnost ve stavu jejího současného hlubokého rozštěpení. Už teď existují náznaky, že Trump si chce založit vlastní televizní společnost, která by byla platformou proti údajnému spiknutí mainstreamových médií proti němu.

Vyloučit se dokonce nedá ani povolební násilí, zvlášť pokud Trump odmítne jasně uznat výsledky voleb. Sám na volebních mítincích varuje, že v případě vítězství Clintonové vypukne ústavní krize nebývalých rozměrů.

Pokud vyhraje Trump, je zase pravděpodobné, že se s tímto výsledkem jen těžko smíří lidé v tzv. modrých státech či prostě liberálnější část americké společnosti. Clintonová by sice nejspíš spořádaně uznala svoji prohru, ale pokud by Trump začal uskutečňovat některé ze svých slibů, dostane se do přímého střetu s dosavadním establishmentem, ba se samotným systémem americké liberální demokracie.

Můžeme být svědky permanentní politické a mediální války proti zvolenému prezidentovi, protože proti Trumpovi stojí nejen Demokratická strana, ale i část Republikánské strany.

Někteří američtí analytici upozorňují, že jedinou šancí, že nedojde po volbách k dalšímu vyhrocení situace, je mnohem větší porážka Trumpa, než naznačují průzkumy. Takový výsledek by prý dal šanci Republikánské straně, aby na pravici opět převzala otěže a „fenomén Trump“ postupně překonala jako jakousi politickou úchylku.

I kdyby se nakonec nástup příštího prezidenta do Bílého domu podařil ustát bez výše naznačených otřesů, Trump pod praporem boje s establishmentem bohužel téměř zcela rozmetal normy slušného politického chování a uměřenosti, které v USA platily i v těch nejvypjatějších kampaních. Napravit tyto škody bude těžké.

Trump také v nemalé části americké společnosti legitimizoval antidemokratické autoritářství, což jde proti všemu, na čem USA od svého založení stály. A také oživil rasismus a sexismus, což popírá vývoj v USA od 60. let minulého století.

To vše se USA bude vracet jako bumerang a je téměř jisté, že se příkladem neurvalého bořiče zavedených norem budou inspirovat další politici. Ani zvolení Trumpa by sice nakonec nevedlo k rozbití systému, které slibuje, neboť minulost se už nemůže v globalizovaném světě vrátit. Je ale možné, že USA si budou muset znovu vybojovat některé lidskoprávní bitvy, které se zdály být už za námi.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám