Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Adresně – Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ Břevnice ovládl o víkendu koronavirovou debatu. Z dvaadvaceti obyvatel tamního domova seniorů dvacet nakažených plus devět případů mezi personálem. Vypukla přestřelka mezi ministerstvy, kdo je odpovědný za zásobování sociálních zařízení zdravotnickým materiálem. Dobrá zpráva zní, že problém není plošný, většinu domovů důchodců epidemie nepřekvapila.

Josef Koukal

Článek

Výpadek v dodávkách řeší kraje a přesun Jana Hamáčka do čela krizového štábu by měl systém ještě zpružnit. Na pomoc vyrazili hasiči a dobrovolníci.

Jestli kauza něčemu posloužila, pak že se vládní čidla stočila k jedné z nejohroženějších skupin obyvatel. Sociální zařízení jsou co do stavů personálu dlouhodobě podhodnocena, jestliže se do služby nyní hlásí především medici, jsou to ti nejkvalifikovanější. Však právě u zaměstnanců zařízení pro seniory znamená karanténa osobní oběť. Od zavedení zákazu návštěv před třemi týdny jsou možným zdrojem nákazy oni a nároky na dodržování hygienických pravidel mají zpřísněné až za hranici soukromého nepohodlí.

Instalace Hamáčka na místo, jež mu ze zákona náleží, by měla do budoucna zkrátit riziko příštích nedorozumění. Odbornost epidemiologa Romana Prymuly se uplatní dostatečně v praktické organizaci chytré karantény. Jeho dosavadní angažmá v čele krizového štábu bylo opěrným pilířem kritiky ze strany opozice. Jakkoli si Prymula vysloužil kredit u obyvatelstva, jak ukazují bleskové průzkumy.

V krizových situacích je třeba občas nasadit improvizaci, nevyplatí se to však nad míru nezbytně nutnou. Má-li být odpovědnost stejně jako rozhodovací pravomoci přičitatelné konkrétním funkcionářům, není vhodné hrát s jejich kompetencemi za pochodu ferbla.

Situace stále není zlá. Spíš než zpráva, že jsme šestnáctí v přepočtu prokázaných výskytů nemoci na počet obyvatel v rámci EU, je důležité sedmé místo v testování. Právě tohle a zmapování epidemie je prvním předpokladem pro správná a adresná řešení.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Zpřísnění či naopak uvolnění karanténních opatření v regionech, návrat do normálního života a zaměstnání pro řadu profesí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám