Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nemehla řídí, menšina protestuje. Dokolečka dokola

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

V neděli seděl Andrej Babiš ve studiu Otázek Václava Moravce proti Petru Fialovi zde. Divák bez koblih v ústech a kosteleckých párků na nose musel vidět, že premiér je mizerný diskutér, ještě horší odpovídač na přímé otázky, ale dobře vycvičený úhybkář a mávač čapkou a grafy.

Další den se konaly demonstrace proti Andreji Babišovi a Marii Benešové. Především na pražské Staroměstské náměstí přišlo víc lidí než na předchozí manifestaci se stejným programem. Nově vystoupili politici převážně z opozice a také Petr Dolínek z ČSSD, kterého nejdříve chtěli vypískat, ale nakonec nevypískali.

Jenže kdyby ho z pódia za použití hvízdotu přece jen vyprovodili, nebylo by divu. Týž den prošla vládou, v níž sociální demokracie zasedá, nominace na vládní zmocněnkyni pro lidská práva, kterou se stala normalizační komunistka Helena Válková. ČSSD tak chce sedět na dvou židlích, ale nemá dost velký zadek. Je sice pravda, že jsem za normalizace slyšel o rodinách, které měly rády jistotu, takže jeden bratr byl disident a druhý předseda brigády socialistické práce, ale staré písničky nemusí být vždy libozvučné.

Takže kdo chtěl vidět Babiše v celé kráse, měl šanci v neděli a získal tak další důvod jít na náměstí a křičet, že si nepřeje, aby ho řídilo tohle nemehlo. Mohl si navíc přidat na dlouhý seznam zaručeně pravdivých premiérových výroků nové řádky zde. Také se mohl dozvědět, že po odvysílání pořadu Stream.cz A DOST! přestal řetězec Globus odebírat špekáčky značky Krahulík z koncernu Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše.

Testy totiž prokázaly, že špekáčky obsahují zdaleka nejméně masa ze všech zkoumaných výrobků. Deklarovaný podíl 55 procent masa obsahovaly až po připočtení desetiprocentní odchylky. Navíc v nich testy odhalily nejmenší množství libového masa. Obsahují také dvacet různých aditiv včetně barviva, tedy nejvíc ze všech testovaných výrobků. Babiš přitom dělá geroje, který se statečně bije za kvalitní výrobky ze zahraničí pro české spotřebitele. Před vlastním prahem se mu ale povalují špekáčky vyhozené z Globusu.

Přes to přese všechno s Babišem ani s Benešovou nic nehne. Opírají se o voliče, jejichž množství násobně převyšuje počet občanů, kteří mají jak premiéra, tak prezidenta a rovněž jejich příborů plné zuby. Demonstrace v této podobě, kdy zájem o dění má pouze výrazná menšina, nevyřeší nic.

Na toto tvrzení dostávám pravidelně protiotázku: „Je lepší nic nedělat?“ Odpovídám, že není. Jen by se nemělo počítat s tím, že se něco zásadně změní. Pak poslechnout třeba pana Radkina Honzáka zde. A pokračovat.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám