Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kyselina vnitřní nevraživosti může topku rozleptat

• Aktualizováno
Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Konflikt mezi zakladateli TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a Miroslavem Kalouskem a předsedou strany Jiřím Pospíšilem je sice přes čtrnáct dnů starý zde, ale teď se oživil.

První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se vyjádřila pro Pospíšila přinejmenším v jedné části sporu s matadory zde.

Co může napáchat veřejně používaná kyselina vnitrostranické nevraživosti pro partaj, která je nucena dělat každý politický krok s vědomím, že je víc než ostatní ohrožena vyřazením ze Sněmovny v příštích volbách?

Pekarová Adamová řekla, že Kalousek musel napadnout Pospíšila na základě zkreslení předsedova výroku pro Český rozhlas. Pospíšil podle ní nepodpořil postoj Andreje Babiše k italské žádosti o přijetí uprchlíků.

Pospíšilův citát zní: „Ve chvíli, kdy Česko a v zásadě celá politická reprezentace odmítá povinné kvóty, přerozdělování uprchlíků proti jejich vůli po Evropě, a já na to mám podobný názor, tak bylo rozumné nabídnout italské straně nějakou jinou formu pomoci, než je přijetí uprchlíků.“ Pro Kalouska to bylo jednoznačně „trapné a mimo program TOP 09“.

Zároveň nechce být první místopředsedkyně spojována s Pospíšilovým postojem v jiné záležitosti. Předseda TOP 09 je nejen europoslanec, ale také kandidát na pražského primátora v čele kandidátky Spojených sil pro Prahu, což je svazek TOP 09, STAN, lidovců, strany LES Martina Bursíka a Demokratů Jana Kasla.

Pospíšil totiž řekl, že považuje koalici s hnutím ANO v Praze za nepravděpodobnou, ale že v tuto chvíli nedokáže vyloučit žádnou variantu zde. Pekarová Adamová zareagovala, že osobně by byla ráda, aby to vůbec nemuselo nastat. Není tedy ani její podpora předsedy strany jednoznačná.

Kalousek dal po sněmovních volbách funkci šéfa partaje k dispozici kvůli slabému výsledku. Přitom řekl, že nový předseda bude muset spolupracovat  s „demokratickými subjekty od středu doprava“ a vytvořit silnou věrohodnou opozici vzdorující „predátorům, kteří chtějí zničit demokratický systém Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla“.

Nejde tolik o jeho srážku na tomto poli s Pospíšilem, spíše o to, že topka má voliče, kteří si Kalouska stále váží více než současného předsedy. Zároveň jsou tito lidé zásadně proti jakékoli spolupráci s Babišem, protože pro ně podobné spojenectví představuje jasný a neomluvitelný krok směrem od principů, které se snaží držet Kalousek se Schwarzenbergem, k čemusi hamáčkovsko-zimolovskému.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Takových občanů nemusí být mnoho, ale v situaci, v níž se TOP 09 nachází, může jejich odchod znamenat propad mimo Sněmovnu. Řeči o případné pražské spolupráci s ANO jsou sice slyšet i z ODS zde, ale ta se na rozdíl od topky nepotácí nad propastí.

Reklama

Výběr článků

Načítám