Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Naplněný a důstojný život – Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek zemřel ve věku 87 let František Zahrádka, nositel druhého nejvyššího českého vyznamenání (Řád TGM) a rád bych věnoval tento adventní komentář jeho světlé památce.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Každoročně jsem při slavnostním předávání maturitního vysvědčení držel řeč k maturantům a jejich rodičům. Projevy se z povahy věci moc nelišily. Poté, co jsem probral slušnost poděkovat (v tento den) rodičům, skončené dětství a převzetí zodpovědnosti za své životy, navazující vysokoškolské studium … jsem se zpravidla dostal k vyjádření myšlenky: „ …Nebudu už ale déle hovořit o vašem budoucím studiu a uplatnitelnosti na trhu práce, protože to nepovažuji za to nejdůležitější. Věřím především, že za vaším konáním bude stopa slušnosti, důvěryhodnosti a v mezních situacích i osobní statečnosti…“

Když jsem četl na Novinkách smutnou zprávu o Františku Zahrádkovi, tahle slova mi nějak naběhla na jazyk.

Další slova vás napadají vzápětí. Jsme zvyklí se litovat (i já před 14 dny napsal komentář o životě „Když jdete nahoru a když jdete dolů…“) kvůli drobnostem a nestát jen s pokorou nad tvrdostí osudu, jaké čelili někteří vlastenci před námi.

František Zahrádka jako osmiletý (1938) prchal s rodiči ze Sudet, jejich vlak byl ještě německými bojůvkami ostřelován. Bydleli pak nějakou dobu ve vagónu. V roce 1948 se zapojil přes Skaut do odbojové činnosti, tiskl letáky, vydával ilegální časopis, převedl řadu lidí přes hranice do bezpečí.

Dostal za to v devatenácti letech 20 let těžkého žaláře. Propuštěn byl v roce 1962. Zůstal pracovat v uranových dolech, protože stejně neměl kam jít. Jako penzista se dožil revoluce a v roce 2007 obdržel Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Ale jinak měl velmi tvrdý život.

A ještě bych rád zmínil jednu věc, která asi není tolik adventní. Vůli k aktivitě, práci, činorodost.

František Zahrádka stál u zrodu legendárního sdružení K231 v roce 1968. Stejně jako v roce 1990 u Konfederace politických vězňů. Dodnes výraznou aktivitou byl Památník obětem komunismu Vojna u Příbrami, který František Zahrádka spoluzakládal a často tam prováděl (nejen školy), byl proslulý dobrou náladou.

Slušnost, důvěryhodnost a v mezních situacích velká osobní statečnost. Naplněný a důstojný život. Co chtít od života víc?

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám