Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Už jen samá pozitiva a sociální jistoty. Proč ne?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

S manželi H. se setkávám během procházek na našem sídlišti často a vždy si dobře popovídáme, ač jsou starší o deset patnáct let. Je příjemné vyměnit si názory s přemýšlivými lidmi. Pan H. mi naposledy řekl, že nevěří ve vítězství Miloše Zemana v lednových volbách: „Češi vždy vyvažují...“

Není s touto nadějí sám. Tu a tam čtu nebo slyším, že lidé nejsou hloupí a nenechají si vnutit novou normalizaci, když jsou stále živé hořké zážitky z té první. To ovšem zaznívá jen od těch příslušníků starší generace, kteří mají s normalizací nevyřízené účty. Od těch, kteří si báječná léta s Husákem vybavují spíš nostalgicky, nic takového nepřichází. Navíc model státu Andreje Babiše není přímo zakořeněn v normalizaci, kdy KSČ formálně a někdy i fakticky zachovávala kolektivní vedení. Babiš spíše čerpá z feudalismu.

To zní pro mnoho lidí samo o sobě natolik nepatřičně, že mají tendenci vyhnat nikoli Babiše, ale posla podobných zpráv coby odporného sýčka. Tak já si teď na toho sýčka záměrně zahraji. To je součást práce publicisty – provokovat a vyvolávat debatu.

Vzorek voličů, kterým stačí málo, aby byly naplněny jejich představy o životě a politice, je zachycen zde. Každý to samozřejmě neřekne tak otevřeně a nevypadá tak bezelstně, ale myšlenkové či přesněji řečeno pocitové jádro zůstává stejné. Jde o voliče Miloše Zemana, avšak sondu do jejich souběžné příchylnosti k Andreji Babišovi najdete zde.

Tato část společnosti podle volebního výsledku a podle posledního průzkumu Kantar TNS pro ČT tvoří přibližně 30 procent voličů. Je to velká síla. Pokud by ji Babiš udržel, může vládnout dlouho. Jak to lze udělat?

Stačí se podívat do Maďarska a Polska. Viktor Orbán a Jarosław Kaczyński jsou pro značnou část tamních obyvatel nepřijatelní. Jenže vládnou pevnou rukou a vedou v průzkumech. Nic na tom nemění mohutné protivládní demonstrace v Polsku. Jednak se uspořádají ještě mohutnější průvody nacistů krytých vládní mocí, jednak nemá Kaczyńského klientela důvod protestovat. Velký Šéf jí zajišťuje samá pozitiva (náboženská a národovecká) a sociální jistoty (ze státních peněz).

Neexistuje sebemenší důvod, proč by tento recept nevyužil Andrej Babiš. Ostatně se slibem zvýšit důchody všem už přišel. Po ustavení vlády by mohly následovat další kroky jistící jeho pozici na vrcholku moci a netrestání za Čapí hnízdo.

Politické instrumentárium zmíněných vládců v našem regionu nakonec přece jen vychází z postupů, kterými Gustáv Husák uspokojil většinu obyvatel Československa v 70. letech.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Byl bych za nenaplnění této prognózy vděčný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám