Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Zeman zmizel, ale těší se prý velmi dobrému zdraví – Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Manželka prezidenta Miloše Zemana, která zároveň vede jeho volební tým, oznámila na tiskové konferenci, že se na podporu Zemanovy kandidatury už podařilo nashromáždit 59 263 podpisů. Sám Zeman ale nebyl přítomen a nevyjádřil se bezprostředně ani prostřednictvím médií, což rozvířilo dohady o jeho zdravotním stavu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Jeho absence v okamžiku, který by jakýkoliv jiný demokratický politik využil k oslovení svých voličů, je zvláštním politickým úkazem. I proto, že těsně před tiskovou konferencí Zemanové se mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček velmi vehementně „obul“ do některých médií kvůli dohadům, že Zemanova týden trvající absence ve veřejném prostoru mohla být způsobena tím, že „tajně“ podstoupil operaci nohy. Ve skutečnosti prý prezident jen odpočívá v Lánech.

Ovčáček následně vydal zprávu, že prezident podstoupil na konci července v Nemocnici Na Homolce komplexní vyšetření, které ukázalo, že se těší velmi dobrému zdravotnímu stavu. Prý upravil režim i stravování a podařilo se mu tak zhubnout a stabilizovat hladinu cukru.

Nebylo by ale přiměřenější odpovědí na spekulace o Zemanově stavu, kdyby se prezident jednoduše ukázal na veřejnosti? Je samozřejmě možné, že rozhodl-li se k týdennímu odpočinku v Lánech, jak tvrdí Ovčáček, nechce prostě být rušen. Těžší je už pochopit, proč si jeho volební tým zároveň naplánoval důležité oznámení týkající se jeho znovuzvolení právě na dobu, kdy prezident, ač prý zcela zdráv, v ústraní odpočívá.

I když přijmeme oficiální verzi mluvčího, zůstává jistá pachuť. Opravdu Zemanovi záleží na voličích tak málo, že po nedávném prohlášení, že nebude vést žádnou kampaň (včetně účasti v předvolebních televizních debatách s protikandidáty), si nenajde čas – třeba jen krátce –, aby ocenil práci svého volebního týmu a poděkoval voličům, kteří mu dali v potřebném množství svoje podpisy a posvětili tak jeho kandidaturu?

Tento postoj přitom zvláštním způsobem kontrastuje s prezidentovými opakovanými cestami po krajích, které nesou s blížícími se volbami všechny znaky volební kampaně, což Hrad ovšem popírá. Jde prý jen o setkávání s občany. Tato setkání nepochybně stojí nemocného Zemana dost úsilí, přičemž se Hrad kvůli možnému pokračování těchto cest během oficiální prezidentské kampaně dostal do ostrého sporu s nově zřízeným úřadem, který má dohlížet na řádné financování volebních kampaní.

Je tedy opravdu zvláštní, že prezident, který tolik stojí o kontakt s občany, že je ochoten riskovat i případné žaloby na to, že část jeho kampaně v podobě cest po krajích je neoprávněně financována ze státních prostředků, si nenajde chvilku, aby občany oslovil v symbolickém okamžiku, kdy jeho volební tým oznamuje, že má dostatečný počet podpisů.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Uvidíme, zda se tato kampaň-nekampaň osvědčí. Mezi vlažnějšími příznivci Zemana, kteří by mu při jeho plném nasazení nakonec asi dali hlas, může být nemálo těch, kterým prezidentovo současné chování může připadat přezíravé vůči veřejnosti anebo zastírající před veřejností důležité informace týkající se jeho zdravotního stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám